Agricultorilor romani abandobnati de Putere?

Agricultorilor romani abandobnati de Putere?

0 60

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marti ca Romania nu se bate suficient in institutiile UE pentru interesele agricultorilor romani iar pentru perioada 2013-2016 producatorii din tara noastra vor primi subventii la hectar de doua ori mai mici decat vecinii ungari si bulgari.
„Iata ce ne asteapta in perioada 2013-2016, cand vom avea un guvern al USL: vor veni de la UE pentru un producator roman 200 de euro la hectar subventie, pentru unul din Ungaria 442 euro la hectar si pentru un producator bulgar 391 euro. Cum o sa fie competitiv producatorul roman de grau, de porumb, de cartofi daca el are 200 euro subventie? Asa negociaza Romania si asa ne ocupam de agricultorii romani, dupa care ne plangem ca produsele din Ungaria si Bulgaria sunt mai ieftine decat ale Romaniei, care are un potential agricol incomparabil mai mare decat celelalte doua tari”, a spus Ponta intr-o conferinta de presa prilejuita de dezbaterea „Agricultura romaneasca 2013”, organizata de grupul europarlamentarilor PSD.

In opinia lui Ponta, faptul ca avem un comisar roman la portofoliul Agriculturii este doar „o satisfactie simbolica”, pentru ca este foarte clar ca Romania nu se bate suficient pentru interesele agricultorilor romani, ca in continuare tot ce inseamna politicile europene, subventiile directe de la pilonul unu si doi nu ajung la producatorul roman, nu-i asigura acestuia conditii egale de competitie pe piata europeana. „Avem a cincea suprafata agricola din UE si nu folosim decat, poate, 10-20% din acest potential”, a sustinut Ponta.

La randul sau, presedintele PC, Daniel Constantin, a spus ca prin noua politica comuna la nivelul UE propusa de comisarul european Dacian Ciolos Romania va avea de castigat din punct de vedere al bugetului, care va fi mai mare, dar daca ne uitam in detaliu, unele lucruri trebuie corectate, pentru ca fermierul roman sa nu aiba de suferit in continuare cum a avut pana acum.

La dezbatere a fost prezent si presedintele Comisiei pentru agricultura din Parlamentul European, Paolo de Castro care a spus ca el va milita pentru egalitate de tratament a agricultorilor romani in raport cu ceilalti agricultori din tarile UE

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.