„Draga Italio!”

„Draga Italio!”

0 54

O intamplare din guvernul de tehnocrati condus de premierul italian Mario Monti, desemnat dupa suspendare vesnicului Berlusconi, a redesteptat mandria rudeniei de ginta latina care ne leaga de locuitorii Peninsulei. Trecuse cam multa vreme de cand romanul nu a mai simtit orgoliul de a se trage din aceeasi semintie cu italianul. Cam de pe vremea raziilor din taberele de nomazi instalate in coasta urbelor italiene, pe care carabinierii exasperati le-au luat la puricat fara sa se mai sinchiseasca de proteste si acuze de discriminare. Cam de pe cand raportarile politiei italiene erau intesate de nume si fapte romanesti din cea mai joasa speta comisa de catre compatriotii nostri in tara de adoptie scaldata de Adriatica. Sau, mai recent, de cand entertainerii lor au luat-o pe urmele comicilor francezi, care nu rateaza nicio ocazie sa ia in tarbaca apucaturile tiganilor si cocalarilor aciuati pe la ei. Cu frantujii o cam rupseseram oricum de ceva vreme, dupa ce cocoseii galici au demonstrat ca genul asta de umor pe seama romanilor luati la gramada este foarte prizat la ei si starneste cotcodaceli aprobative in populatia bastinasa.
Iata ca, dupa o perioada lunga de opacizare a legaturilor fraterne romano-italiene, soarele rasare din nou pe strada prieteniei, asemanarilor si solidaritatii italo-romane. La nivel de austeritate, cel putin, peninsularii sunt asemenea noua. Membrii Cabinetului Monti tocmai au anuntat masurile draconice prevazute pana in 2014 pentru a scoate, nu-i asa, tara din impasul financiar si economic in care se gaseste. Cunoasteti refrenul: concedieri din zona bugetara, majorare de TVA, taieri, ciopartiri etc. Si la ei, bietii, s-au anuntat aceleasi juganiri ale traiului decent ca si la noi, care ne gasim astfel solidarizati la nivel de strategii guvernamentale.
Singura deosebire este ca la ei guvernantii plang atunci cand anunta asemenea catastrofe, cum i s-a intamplat ministrului Afacerilor Sociale, Elsa Fornero, care nu si-a putut stapani lacrimile dand citire planului de austeritate.
La noi plange populatia.
Daca scena ar fi fost transmisa intr-un duplex Rai Uno-TVR Unu, subtitrarea plansului Elsei Fornero ar fi fost „Draga Italio!”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.