Aeroporturile Europei Centrale au intrat in Spatiul Schengen

Aeroporturile Europei Centrale au intrat in Spatiul Schengen

0 57

Controalele de frontiera au disparut la miezul noptii intre sambata si duminica in aeroporturile din opt tari ale Europei Centrale si Maltei pentru pasagerii care efectuau zboruri in interiorul zonei fara frontiere Schengen, informeaza AFP.
Aceasta abolire a controalelor in traficul aerian tocmai a consfintit extinderea zonei Schengen cu noua tari noi membre ale UE dupa deschiderea frontierelor lor terestre si maritime in 21 decembrie 2007.
O data cu aderarea Maltei si a opt tari ex-comuniste /Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Republica Ceha/, circa 400 de milioane de persoane pot calatori de-acum inainte fara pasapoarte in 24 de tari europene.
Ceremonii au marcat evenimentul sambata in tarile vizate – in special pe aeroportul din Tallin /Estonia/, precum si pe cel din Varsovia, unde un nou terminal a fost inaugurat in extremis la aeroportul Okecie.
Premierul ceh Mirek Topolanek a profitat sambata de o ceremonie pe aeroportul Praga-Ruzine pentru a denunta o severitate crescuta in cotrolarea masinilor cehe, efectuata de politiile germana si austriaca in regiunile de frontiera ale celor doua tari dupa extinderea zonei Schengen. „Aceasta ceremonie marcheaza revenirea noastra definitiva in Europa. Dar nu vom inceta sa lucram pentru eliminarea tuturor discriminarilor ramase in domeniul circulatiei libere a mainii de lucru si a serviciilor”, a spus Topolanek in discursul sau.
Premierul slovac Robert Fico a prezidat vineri o ceremonie pe aeroportul din Bratislava, subliniind ca in fostele tari comuniste, „libertatea de a calatori, chiar in tarile vecine, nu a fost evidenta mult timp, ba a fost chiar imposibila”.
Spatiul Schengen de libera circulatie numara in prezent 24 de tari (22 din cele 27 de tari ale UE, plus Islanda si Norvegia).
Ciprul (membra a UE), Elvetia si Liechtenstein (nemembre) urmeaza sa adere si ele la aceasta zona spre sfarsitul anului 2008.
Bulgaria si Romania, care au aderat la UE in 1 ianuarie 2007, s-au angajat sa-si pregateasca aderarea la Schengen pentru 2011.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.