AEROPORTUL INTERNATIONAL BRASOV, CU ADEVARAT O MARE OPORTUNITATE!

AEROPORTUL INTERNATIONAL BRASOV,
CU ADEVARAT O MARE OPORTUNITATE!

0 184

D.D.Rujan
Cine mai crede azi ca investitia intr-un aeroport, in apropierea unui oras turistic important, ar fi mai degraba o „incercare” de oportunitate, decat o certitudine, se insala in mod sigur! Iata, in anul 2007, Aeroportul International Otopeni a fost utilizat de 4,5 milioane de pasageri! Pentru ca se impun comparatiile cand e vorba de asemenea investitii, aceasta cifra a fost cu 30% mai mare decat in anul precedent!
Zilnic, in orele de varf, Aeroportul Henri Coanda este aglomerat si problema va deveni mai acuta in anul 2009. Tocmai de aceea acum se munceste in draci la cea de a treia faza de modernizare a aeroportului, ce va duce la posibilitatea operarii a circa 7 milioane de pasageri intr-un an! Poate este interesant sa mai notam ca cifra de afaceri a primului aeroport romanesc, ca marime, s-a ridicat anul trecut la 75 de milioane de euro, iar in acest an sunt prognozate afaceri de circa 90 de milioane de euro.
Fostul Aeroport Central de la Baneasa, caruia o minte de afacerist imobiliar il si destinase deja „transformat” in heliport (adica strict pentru elicoptere), se dezvolta si el. Sigur, sunt restrictii de mediu in zona privind regimul de zgomot la decolare si aterizare, dar aeronavele de pana la o suta de locuri nu ridica nici un fel de probleme pentru cartierele din jurul Aeroportului B?neasa. Este locul ideal de operare pentru companiile aviatice low-cost, care asigura cele mai importante venituri traficului aerian de pasageri.
Anul trecut, pe „Aurel Vlaicu” au fost inregistrati 900.000 de pasageri, la o cifra de afaceri de peste 11 milioane euro, in conditiile cand vreme de trei luni activitatea a fost sistata pentru lucrari de modernizare a pistei. Avand in vedere dinamica cresterii transportului aerian, la Aeroportul „Aurel Vlaicu”-Baneasa se va finaliza un nou terminal de plecari si… evident, unul de VIP-uri, care va degreva platforma de stationare a avioanelor de capacitate mica, pentru boshi, adica. Prin dezvoltarea a inca 4.500 mp, pe doua niveluri, terminalul de plecari va asigura operarea, in conditii moderne, a 2,5 milioane de pasageri pe an, cu perspectiva apropiata a finalizarii unei investitii de 6 milioane de euro!
Si provincia?
Vom incepe cu Aeroportul International Cluj-Napoca, unde traficul s-a apropiat anul trecut de 400.000 de pasageri, mai mult decat dublu fata de anul 2006! Pentru anul acesta, cifrele estimate depasesc 700.000 de pasageri, la o cifra de afaceri previzibila de peste 16 milioane de euro! Un trafic cu o crestere atat de spectaculoasa a impus urgente masuri de extindere a aeroportului clujean. Un proiect pentru anii 2010-2012 prevede dublari de investitii, inclusiv la incasari si cifra de afaceri, deja fiind pregatita derularea unui vast program de investitii, cu un nou terminal chiar in acest an!
Un ritm similar este inregistrat si la Timisoara, acest aeroport fiind, nu o data, si escala curselor care se indreapta nu doar spre Germania, Italia sau Spania, ci si a celor care traverseaza Oceanul. Activitatea acestui aeroport s-a dezvoltat si mai mult dupa ce a fost abandonat cel din Caransebes. Astfel ca in prezent, se poate vorbi la Timisoara de o cifra de afaceri apropiata de cea a Aeroportului din Cluj-Napoca si un numar de pasageri pentru anul 2008 ce se apropie, de asemenea, de 400.000!
Surpriza este insa Aeroportul din Bacau, unde anul trecut numarul pasagerilor s-a apropiat de 125.000, cu o cifra de afaceri de aproape 3 milioane lei. Brusc, Bacaul a devenit un punct de atractie pentru companiile low-cost, care asigura aproape doua treimi din numarul de curse. Lucrurile ar sta cu totul altfel daca nu ar exista restrictii de infrastructura, pista fiind inca una veche si de mici dimensiuni.
Simtind ce sansa extraordinara inseamna dezvoltarea aeroportului bacauan, Consiliul judetean deja a pregatit licitatia pentru concesionarea lucrarilor de modernizare prin reconstructia pistei si dezvoltarea unui nou terminal pentru pasageri, astfel incat capacitatea maxima de trafic a aeroportului sa ajunga la 1,25 milioane de pasageri anual, ceea ce ar insemna o cifra de afaceri de peste 30 de milioane lei intr-un an. Pentru Bacau chiar este formidabil!
Iata de ce brasovenii trebuie sa se ia chiar foarte in serios cu declansarea rapida a investitiei Aeroportul International, care inseamna o extraordinara oportunitate, nu numai pentru municipiu, ci si pentru numeroase comunitati din Tara Barsei, din secuime si Tara Fagarasului. Baza materiala pentru turism si frumusetea locurilor vor atrage ca un magnet turisti din toata Europa. Care nu au pe unde sa vina, decat pe calea aerului, caci despre autostrada vom mai sta de vorba si peste… 10 ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.