Aeroportul Brasov blocat temporar la Camera Deputatilor

Aeroportul Brasov blocat temporar la Camera Deputatilor

0 134

Ordonanta de trecere a terenului in proprietatea Judetului Brasov, teren necesar realizarii aeroportului, a blocat lucrarile in plen din Saptamana Luminata ale Camerei Deputatilor. In sedintele de marti si miercuri ale Camerei Deputatilor, in care s-a dezbatut proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Guvern pentru trecerea a 200 ha teren din proprietatea Academiei Agricole (Institutului Cartofului) in proprietatea Judetului Brasov, lucrarile sedintelor au fost suspendate pe rand de catre presedintele C. Deputatilor Roberta Anastase respectiv de inlocuitorul ei de a doua zi PD-L-istul Ioan Olteanu. De altfel, datorita gravelor incalcari ale procedurilor si Regulamentului C.D., PSD a cerut demiterea lui Roberta Anastase iar PNL a declarat ca va sesiza Comisia de imunitati pentru sanctionarea acesteia.

ORDIN PD-L: Blocarea realizarii aeroportului de la Brasov
Vazand ca parlamentarii PSD, PNL si UDMR sustin proiectul Aeroportului Brasov Ghimbav, ca reprezentantii acestor partide sunt extrem de hotarat si determinati, conducerea PD-L a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (presedinta) si Ioan Oltean (vicepresedinte) s-au intrecut in a gasi piedici pentru blocarea dezbaterile pe fond si in final a votului pentru OUG 41/2007. Ambii au refuzat sa supuna dezbaterilor proiectul de lege, blocand discutiile la nivel de proceduri, provocand dispute sterile intre reprezentantii grupurilor parlamentare, incalcand procedurile, Regulamentul Camerei Deputatilor si hotarari ale Biroului Permanent.
In sedinta de marti, Radu Berceanu a dat tonul atacurilor asupra acestei investitii cu puncte de vedere lipsite de argument, exagerari sau diversiuni. Printre altele a sustinut ca Aeroportul International Brasov-Ghimbav nu se justifica din punct de vedere economic si ca ar fi mai potrivit unul de dimensiuni reduse, pe care sa aterizeze avioane particulare! De asemenea a sustinut fara vreun argument (lipsa profesionalismului evaluatorilor internationali ai proiectului nu este un argument!), ca nu este trafic, ca totul s-ar reduce la o afacere imobiliara de tip Baneasa etc. Aceleasi argumente, acuze sau comentarii au fost aduse si de ceilalti deputati PD-L. Printre cele mai contradictorii interventii este aceea a lui Valeriu Tabara, presedintele Comisiei pentru agricultura care in februarie 2009 a votat favorabil si a semnat Raportul comisiei (cu 25 voturi “pentru”, 3 “abtineri” si nici un vot impotriva) dar care acum, la nici doua luni de la avizarea favorabila, a exprimat puncte de vedere prin care sugera blocarea votului ordonantei si retrimiterea acesteia spre o noua analiza la Comisia candusa de dansul. Deputatii PD-L de Brasov nu s-au inscris la cuvant si din cate se pare nu vor vota impotriva proiectului.
Deputatii PSD, PNL si UDMR s-au pronuntat in favoarea construirii aeroportului. Dintre interventiile bine fundamentate trebuie sa o mentionam pe aceea a fostului premier Adrian Nastase, cel care a si dat OK-ul proiectului, imediat dupa anul 2000. Constantin Nita (PSD), Mihai Dontu (PNL) si Gheorghe Gabor (PNL) au avut interventii pozitive, de sustinere a proiectului, subliniind importanta unei asemenea investitii pentru dezvoltarea judetelor din centrul tarii, Brasov, Covasna si Harghita.

PSD recupereaza pierderile politice fata de PD-L
Este prima oportunitate pentru PSD de a arata ca reprezinta o forta, ca nu a ingenunchiat in fata PD-L, ca intrarea la guvernare nu reprezinta doar oportunism. Cum pana acum PSD doar a incasat si PD-L a lovit, sedinta privind aeroportul a inversat rolurile: PSD a ridicat palma iar PD-L s-a speriat rau. De ce? Fiindca PSD+UDMR ajutat de PNL spulbera PD-L. Oricand. Votul favorabil pentru Aeroportul Brasov reprezinta o sansa ca PSD sa – si demontreze siesi si adversarilor ca reprezinta o majoritate care poate decide.
Ne asteptam ca la sedinta viitoare sa avem un vot favorabil si sa inteleaga PD-L ca nu poate sa stearga pe jos cu Regulamentul Camerei Deputatilor, cu legea, cu partenerii de coalitie.
Dupa evaluarile noastre, luni in Biroul Permanent se va reintroduce pe Ordinea de zi a plenului, dezbaterea si votul pentru Aeroportul de la Brasov. Este putin probabil sa se intample altceva, fara voia PSD.
Multumim celor trei partide PSD, PNL, UDMR, in numele tuturor sustinatorilor aeroportului.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.