Administratia locala – intre basm si realitate

Administratia locala – intre basm si realitate

0 105

Ca in Brasov s-a mai miscat cate ceva in folosul cetatenilor este de necontestat.Nu are sens sa insir aceste lucruri pentru ca ele se vad.


Ce nu se vede, dar se simte zi de zi de catre cetateni, este multitudinea de asa-zise fleacuri peste care administratia locala trece cu nonsalanta – pe unde locuiesc alesii urbei totul este in regula, caci au functii si bani – si care, picatura cu picatura, lovesc in brasoveanul de rand, producandu-i minusuri prin erodare.


Iata una dintre aceste picaturi.


Este iarna si nu este ca vara, vorba marelui intelept al natiunii, a carui lanterna de mic licurici bate spre stingere. Si ca el si ciracul din fruntea Brasovului. Mai bland, dar tot umbland pe cararea interesului, mai mult sau mai putin propriu.


Un exemplu ar fi parcarile dintre blocuri (frumos amenajate) si chiar trotuarele pline de gheata parand ale nimanui.


Administratia locala zice: v-am facut si v-am dres, ce mai vreti?S-au asfaltat pietonalele centrale, s-au marcat parcarile din fata blocurilor. Si vor urma si altele.


Toate bune si frumoase, dar, in mare parte, cheltuielile pentru aceste realizari ajung sa fie recuperate, poate inzecit, din buzunarul contribuabilului. Si nu prin impozitele cunoscute, ci pe alte cai.


Referitor la trotuare si la gheata de pe ele exista o lege care-l obliga pe cetatean – chiar si fara lege, treaba asta este chestie de bun-simt – sa-si curete de zapada si gheata trotuarul din fata casei sau a blocului. Bun, dar ce i se da voie cetateanului sa foloseasca pe langa bloc, ca spatiu, este cam de unul sau doi metri, cat il tine trotuarul si pentru necuratirea caruia i se cuvine, pe buna dreptate, amenda. Dar ce ne facem cu trotuarele aflate la multi metri de case si, mai ales, de blocuri? Cica tot locatarii ar trebui sa le curete. De ce? Pentru curatenia domeniului public din oras sunt angajate firme care, pe foarte multi bani din buget, nu-si fac treaba, dar incaseaza lovelele date tot de noi.


Alt exemplu, si mai edificator ca ni se iau bani degeaba, sunt parcarile amenajate intre blocuri. Acestea au fost scoase la licitatie, pentru locuri platindu-se destui bani anual, caci parcarile sunt organizate pe domeniul public, zice Primaria. Cand este vorba insa de curatirea lor de zapada si gheata, treaba este aruncata pe spinarea cetatenilor, care folosesc aceste parcari si pentru care platesc.


Dar atunci cum devine cazul? Sa platesc pentru un lucru de doua ori? Adica la placinte inainte, la razboi inapoi.???? ?


Ar fi timpul ca domnul primar si domnii consilieri sa-si revizuiasca atitudinea fata de aceste probleme, lasand la o parte parafrazarea transpusa pe plan local a lui “Statul sunt eu” si sa-i puna pe cei pe care i-au angajat, la treaba. Nu de alta, dar este anotimpul zapezilor si al multor nereguli, si s-ar putea, pe alunecusul actual, sa derapeze, cu urmarile de rigoare.


Este nevoie sa continui?


?


Dan Bota ??


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.