Adio gratare langa bloc

Adio gratare langa bloc

0 171

Cel putin asa pretind autoritatile, anuntand ca gratarele de langa bloc vor fi interzise prin Legea picnicului.
Si astfel, romanii nu vor mai avea voie sa faca gratare langa bloc sau pe zone verzi neautorizate si neamenajate in acest scop, potrivit proiectului Legii picnicului, care ar putea fi lansat in zilele urmatoare de Ministerul Mediului, a declarat unul dintre iniþiatori.
„Asociatia Green Revolution a lucrat cu specialisti din Ministerul Mediului si cu o firma de avocatura pentru a realiza o lege simpla, usor de aplicat si de inteles, astfel incat oamenii sa stie ce au voie si ce nu atunci cand ies la picnic. Vor fi interzise activitatile de picnic in aer liber, cu exceptia zonelor amenajate sau indicate”, a spus directorul de programe al organizatiei de mediu, Cornel Belciug.

Potrivit proiectului, consiliile locale care au in grija spatiile verzi vor trebui sa amenajeze zone specifice pentru picnic, ingradite, dotate cu puncte de colectare selectiva, toalete ecologice, locuri speciale pentru foc, fie delimitate cu pietris, fie echipate cu gratare, precum si locuri de parcare. Acestea vor trebui si pazite, adica alti bani in plus pentru distractie, a mai spus reprezentantul ONG.

„Am creat un cadru simplu, astfel incat sa nu mai vedem munti de gunoaie pe orice colt de munte, la marginea padurilor sau pe langa ape. Cetatenii vor sti, de asemenea, ca nu au voie sa se spele in rauri sau lacuri cu pasta de dinti, detergent sau sampon si nici ca nu pot spala vesela in apa”, a adaugat Belciug, precizand ca, desi probabil legea nu va produce efecte imediate, ea ar trebui sa-i invete pe romani sa nu mai distruga mediul.

„Vor fi aplicate si amenzi pentru nerespectarea legii”, a mai spus Belciug.

Legea picnicului ar putea fi pusa in aplicare de ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, care a declarat vineri, la preluarea mandatului, ca va continua proiectele aflate in derulare.
Asa ca de acuma, fratilor, vom merge ca oile prin strunga la locuri civilizat organizate, nu unde ne-ar place sa evadam dintre betoane si asfalt. Nu vom mai putea colinda munti si dealuri dupa bunul plac, asa cum am facut ani la rand, umbland pe aproape toti muntii tarii, cu sau fara cort, dormind la cabane sau in aer liber. Si uite cum, si aici, suntem supusi constrangerii, o constrangere de care nu am avut parte nici in epoca ceausista. Si ce iesire in natura va mai fi asta?
Inteleg si am fost intotdeauna impotriva spalarii masinilor pe langa ape curgatoare, este o crima. Si inteleg sa-l arzi pe nesimtitul care lasa mizerie in urma. Eu stiu ca intotdeauna ardeam tot ce se putea arde – plastic, hartii – in focul pe care aveam apoi grija sa-l sting. Insa nu mi-a trecut niciodata prin cap sa ma spal pe dinti la rau sau sa fac baie in el si as vrea sa-l cunosc pe respectivul sonel cu asemenea obiceiuri.
Sunt de acord sa-l arda pe cel care lasa mizerie sau foc nestins in urma sa, dar nimeni nu ma poate impiedica , decat doar daca este tampit, sa umblu pe unde vreau prin paduri si munti si sa poposesc unde imi place. Sau, daca nu am timp, sa-mi fac un gratar langa bloc sau pe balcon. asta deja frizeaza absurdul.
Insa toate aceste constrangeri nu sunt neaparat pentru civilizare, ci mai mult pentru incasari de taxe de catre un guvern incapabil de a gestiona tara.
Oare ce bir si constrangere mai urmeaza?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.