ADEVARATA ISTORIE A UNIRII, NECUNOSCUTA MAGHIARILOR DIN ROMANIA!

ADEVARATA ISTORIE A UNIRII, NECUNOSCUTA MAGHIARILOR DIN ROMANIA!

0 1036
Ungaria aşa zis Mare a fost un artificiu administrativ, o găselniţă birocratică, a unui funcţionar oarecare, numit Buest, decizie de cancelarie luată în 1867, de azi pe mâine, într-un birou, în urma unor intrigi şi aranjamente de culise. Ungaria aşa zis Mare, in care ungurii erau sub 50% , nu a fost o realitate istorică, împlinită printr-un eveniment de anvergură. Iar ziua de 15 martie, fara „poemul” in 12 puncte recitat de Petofi de pe treptele parlamentului in fata unui grup apropiat de „revolutionari” care au declansat marea Zavera, ar fi ramas si azi o zi oarecare… Nici vorbă să se compare cu procesul amplu in toate provinciile romanesti ce a dus la constituirea României Mari, in care romanii constituiau o majoritate de aproape 90 la suta, proces ce a avut la temelia sa jertfa a sute de mii de români!
Unde este jertfa ungurească la 1867?! 
Unde a fost jertfa ungurească atunci când, după un veac şi jumătate de ocupaţie turcească totală, Budapesta este eliberată doar de armatele imperiale austriece?Un fapt ruşinos : în armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta şi din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur!Repet: când turcii, care transformaseră Ungaria în paşalâc, au fost alungaţi de armatele unei puteri europene, creştine, în acea armată nu a fost niciun ungur care să fi ridicat sabia pentru gloria, liberatea sau demnitatea maghiară! Nici unul!budapest2s La fel cum, în cele aproape două secole de ocupaţie turcească, nu s-a înregistrat niciun moment de rezistenţă, de opoziţie reala ungurească la ocupaţia musulmană.
Nota bene: principatul medieval ungar, creaţie a Bisericii Catolice, nu a avut nici pe departe o omogenitate etnică comparabilă cu a principatelor româneşti, inclusiv in Transilvania. Nu întâmplător regii Ungariei de origine maghiară curata, îi numeri pe degete, într-o jumătate de mileniu,! Asta până la Mohaci, în 1527, când statul ungar dispare.

Dispare Ungaria, dar nu şi Transilvania, care continuă să existe ca principat separat, cum a fost!
De ce nu dispare şi principatul Transilvania odată cu Ungaria, la 1527? Simplu:  pentru toate cancelariile din acea vreme, Ungaria şi Transilvania erau doua lucruri diferite, entităţi complet separate, care nu puteau fi gândite împreună! Dimpotrivă, în linii mari, Transilvania se afla în aceeaşi situaţie cu Moldova şi Ţara Românească, fiind toate trei părtaşe la aceeaşi istorie, la acelaşi model de organizare politică.
S-o spunem pe şleau şi pe înţelesul omului de rând: momentele în care să-ţi fie ruşine de tine că eşti maghiar sunt mult mai numeroase şi mai jenante decât cele care i-ar îndreptăţi cât de cât pe români să trăiască acest sentiment dureros. Aceste detalii de urgenţă puse pe tapet, vor închide gura celor care şi-au făcut o meserie din a calomnia tot ce este românesc!
Ţinem totuşi să punem doua întrebari pentru bravii  detractori maghiari, mai activi ca de obicei în ambianta sarbatoririi zilei de 1 Decembrie:
 1.Câţi sunt românii care au făcut istorie pentru Budapesta, şi câţi sunt maghiarii care au marcat istoria pentru români?
 2.Câţi sunt românii al căror nume a fost maghiarizat cu care se fălesc azi toţi maghiarii, şi câţi sunt maghiarii cu nume românizat?.
  Avem nevoie de aceste două liste, riguros alcătuite, ca să le facem publice şi să tranşăm o dată şi pentru totdeauna disputa artificială, nefirească, la care suntem obligaţi să participăm in luna decembrie, oricât de neserioasă ni se pare nouă, românilor.Trianon populatie

la Trianon, în 1920, s-a decis crearea Ungariei
Acelaşi exerciţiu nu ar strica să-l facem şi cu ceilalţi vecini, întrebându-ne câţi ucrainieni, ruşi, bulgari, sârbi sau greci au scris pagini de istorie românească, şi câţi români i-au fericit pe vecinii noştri şi ar binemerita macar un cuvânt de recunoştinţă !.
Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamându-i pe români, să le reamintim: la Trianon, în 1920, s-a decis crearea statului Ungaria iar Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevărat, suveran, încă din 1527, după dezastrul de la Mohaci. Abia după 400 de ani, la Trianon, a apărut din nou un stat ungar!! In sfarsit, pentru prima oară în istoria lor, ungurii erau majoritari în propria ţară. Iar statul ungar era, pentru prima oară, un stat naţional! Comunitatea internaţională le-a făcut ungurilor acest dar.
De ce atunci maghiarii, consideră că  la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor! Care e logica acestor resentimente? Până la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trăit sub guvernarea şi administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia după Trianon, ungurii s-au trezit liberi să se guverneze cum vor!
Care a fost primul lor gând de autoguvernare maghiară, suverană şi independentă pentru prima oară după 400 de ani?
Clasa politică din Ungaria a decis să trimită şi au şi trimis la Bucureşti o delegaţie, de trei conţi, lideri maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand şi lui Ionel Brătianu ca Ungaria să se lipească la România, după modelul dualismului austro-ungar instituit în 1867! Nici mai mult, nici mai puţin! Aşadar instituirea unui dualism româno-ungar a fost proiectul politic cel mai dorit, speranţa cea mare a politicienilor maghiari! Lipsiţi de exerciţiul guvernării, al libertăţii, fruntaşilor unguri le-a fost teamă de riscurile şi provocările la care te supune suveranitatea.Cam la fel cum au reacţionat ţiganii noştri când au fost eliberaţi din aşa zisa robie: s-au trezit şi ei dintr-odată neasistaţi şi s-au întors pe capul boierului român să afle cu ce l-au supărat şi să ceară să rămână mai departe sub pulpana sa! Unde era dispreţul politicienilor maghiari faţă de tot ce este românesc atunci când au venit la Bucureşti cu căciula în mână cerşindu-ne întovărăşirea ?! Da, oameni buni, aşa s-au petrecut lucrurile după Trianon!
De adevăr doar detractorii romanilor au motive să se teamă
A fost un moment jenant pentru bieţii unguri, iar guvernanţii şi mai apoi istoricii români, ca nişte adevăraţi boieri, ca nişte buni vecini, ca nişte oameni adevăraţi, ne-am abţinut să-l popularizăm, să-l mediatizăm şi să-l comentăm! Să facem caz, ori să facem haz! Căci comentariul, oricare ar fi fost, nu putea fi decât unul complet defavorabil ne-prietenilor noştri! Şi poate că aşa ar trebui să procedăm şi în continuare! castelul Corvinestilor 1
Din păcate, abnegaţia ungurească sistematic instituţionalizată, de a lovi şi calomnia tot ce este românesc, ne obligă să părăsim îndătinata noastră atitudine de a-i lăsa pe neprieteni în plata Domnului. Bunătatea noastră şi bunul nostru simţ sunt considerate slăbiciune, prostie chiar! E timpul ca această impertinenţă să capete răspunsul cuvenit, iar cei fără ruşine să fie obrăzniciţi şi puşi cu nasul la perete, să nu şi-l mai ridice aşa de sus fără niciun temei! Dacă nu se găsesc maghiarii de bun simţ care să-i tragă de mânecă pe connaţionalii lor mai zănateci sau nu îndrăznesc, să ne ocupăm noi, românii, de această trebuşoară!
Avem nevoie, aşadar, de o strategie bine pusă la punct prin care să contracarăm eforturile sistematice ale celor care, cu fel şi fel de minciuni, ne calomniază şi ne sabotează cu orice ocazie! Noi inca ezitam, desi avem de partea noastră adevărul.

Numai detractorii noştri au motive să se teamă de adevăr, avandu-l de partea noastră şi pe bunul Dumnezeu, care este, în fapt, alt nume al adevărului.Numai că trebuie să avem grijă mare: Dumnezeu, oricât ne-ar iubi, nu ne bagă şi în traistă!. Ne-a iubit Dumnezeu atunci, la Alba Iulia, şi a vegheat Sfântul Duh la opera care se finaliza în acea zi de neuitat.Dar acel final fericit se împlinea prin fapte de vitejie şi de dăruire apostolică a cărturarilor noştri, şi datorită jertfei româneşti din acei ani teribili ai Marelui Război. 1 Decembrie s-a împlinit prin voia Domnului, nu ne-a picat din cer!(red)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.