Adevarata istorie a lui Mos Craciun

Adevarata istorie a lui Mos Craciun

0 285

Originea lui Mos Craciun

La origine, Mos Craciun este de fapt Mos Nicolae. Regasim in prezentarea grafica a lui Mos Craciun toata simbolistica specifica lui Mos Nicolae: barba alba, mantia rosie. Mos Craciun calatoreste intr-o sanie trasa de reni, in timp ce Mos Nicolae calatorea calare pe un magarus.
In ciuda reformei protestante din secolul al XVI-lea, care interzicea sarbatorirea Sfantului Nicolae in tarile Europei, olandezii l-au pastrat pe “Sinter Klaas “ si obiceiurile legate de aceasta sarbatoare (jucariile daruite copiilor).
In momentul in care olandezii au patruns in SUA, Sinter Klaas a devenit Santa Claus. Santa Claus a suferit cateva transformari culturale si de reprezentare, mai ales vestimentare, devenind dintr-un Sfant un personaj simpatic, ca de basm.

Renii lui Mos Craciun
Dupa cum se stie, sania lui Mos Craciun este trasa de reni. Acestia au aparut pentru prima oara in 1921,? intr-o poveste a lui Clement Clarke MOORE, numita “Ajunul Craciunului”, poveste in care Mosu Craciun apare pentru prima oara intr-o sanie trasa de reni: Blitzen, Dasher, Dancer, Comet, Cupid, Donder, Prancer si Vixen.

Vestitul Rudolf, cel care conduce sania, a aparut mai tarziu, in 1939. Povestea lui Rudolf, de o mare gingasie, spune ca Mos Craciun isi incarcase sania cu daruri si se pregatea sa mearga la casele copiilor. Dar ceata deasa il impiedica sa gaseasca drumul spre casele micutilor. Atunci a sesizat ca unul dintre reni, Rudolf, are nasul rosu, foarte stralucitor si l-a inhamat in frunte. Nasul lui Rudolf lumina drumul si astfel Mos Craciun a reusit sa imparta darurile.

Nasterea lui Mos Craciun
In 1863 «?Harper`s Illustrated weekly?», un ziar New-Yorkez, il infatisa pe Mos Craciun intr-un costum rosu garnisit cu blanita de culoare alba si incins la brau cu o centura din piele. Autorul desenului a fost Thomas NAST. Timp de 30 de ani, NAST l-a reprezentat pe Mos Craciun drept un batranel simpatic, jovial, cu barba alba si acompaniat de reni.
In 1885, desenatorul l-a ilustrat pe Mos Craciun venind de la Polul Nord. Atunci a fost stabilit si domiciliul “oficial” al Mosului.

Un an mai tarziu, scriitorul Georges P. WEBSTER preciza ca fabrica de jucarii si casa lui Mos Craciun sunt ascunse intre ghetarii nametii de la Polul Nord, confirmand afirmatiile din desenele lui Nast.

Acum lucrurile sunt si mai clar stabilite: casa Mosului este in Laponia si doritorii pot sa mearga acolo pentru a-l intalni. Cu aproximativ 2000 de EURO, il puteti vedea pe Mos Craciun! Asta ca nu cumva sa spuneti ca nu exista!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.