Aderarea la Spatiul Schengen amanata!

Aderarea la Spatiul Schengen amanata!

0 111

Amanarea intrarii Romaniei in Schengen solicitata de catre Franta si Berlin pe motivecunoscute si resimtite de toti europenii si de toti romanii: carentele legate de securitate, justitie, coruptie si criminalitate.
Nici o surpriza din partea tarilor care conduc Europa – Romania trebuie sa mai astepte si mai ales sa faca ceva mai mult pentru a fi in randul tarilor din Spatiul Shengen.
Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi „prematura”, daca ar avea loc in martie 2011.
„Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen”, scriu cei doi ministri in scrisoarea pe care a putut sa o consulte RFI Romania. Ei vorbesc despre „carente”, care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata. „Nu este posibil sa nu luam in calcul aceste carente, constatate de Comisia Europeana in Mecanismul de Cooperare si Verificare”, spun cei doi ministri.
Aceste carente ar putea avea consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere, din cauza influentei pe care o pot avea asupra frontierei si asupra accesului la bazele de date Schengen.
Ca urmare, ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realista, nici responsabila, conchid cei doi: „Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”.

In aceeasi scrisoare se recunoaste insa ca, din punct de vedere tehnic, procesul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen este global pozitiv.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.