Acuzele lui Ion Iliescu

Acuzele lui Ion Iliescu

0 144

Chiar daca peste „Bunicuta” au cam trecut anii si altii, la varsta lui, sunt senilizati de Alzheimer si alte bucurii asemanatoare, iar aceasta bunicuta s-a incercat sa fie marginalizata, din varii interese, el are totusi viziunea politicianului de-o viata intreaga – chiar daca nu a actionat intotdeauna „ca un jucator” care risca pe totul sau nimic sau chiar triseaza pentru a castiga – si, mai ales acuma cand nu mai are nimic de pierdut, isi permite sa spuna adevarul. De fapt, sa sublinieze ce oricare om cinstit isi spune, cel putin in sinea sa.
Si astfel Ion Iliescu ii acuza pe Traian Basescu si pe Monica Macovei pentru intarzierea adoptarii atat de multdiscutatelor codurilor, facand-o bazandu-se pe date multora necunoscute, ca fiind, la vremea respectiva, in mijlocul evenimentelor.
Chiar daca de multi contestat, propun sa-i aflam opinia asupra elaborarii acestor coduri si ce a fost cu ele de-a lungul anilor postrevolutionari. Imi permit sa citez.
„Prima masura a doamnei Macovei a fost de a bloca actiunea de elaborare a Codului de Procedura Penala care trebuia finalizat in iunie 2005. Doamna Macovei a inceput o actiune de submiare a acestei actiuni. A promovat un pachet de legi privind Justiþia si Proprietartea, prin care a schimbat foarte multe lucruri convenite cu UE la capitolul JAI. Se stabilise schimbarea unor atributiuni de la CSM la ministerul Justitiei. Astfel s-a bagatiîn lucru alt Cod Penal”, a spus Ion Iliescu, care a amintit ca Emil Boc a fost vicepresedintele comisiei care a lucrat la elaborarea acelui cod.
„Care a fost ratiunea stoparii acelui cod? De ce anume? Voia sa fie un cod care sa le poate numele: Macovei-Bãsescu?”, a intrebat retoric Iliescu, care a spus ca este o ipocrizie reprosul facut astazi de presedinte pentru intarzierea adoptarii celor doua acte normative.
„Cei care sunt principalii vinovati pentru stoparea adoptarii acelui cod sunt cei doi si partidele care aveau atunci majoritatea parlamentara”, a mers mai departe presedintele de onoare al PSD.
„Domnul Basescu vrea sa impinga Guvernul sa isi asume raspunderea pentru patru coduri? De ce? Cu ce motivatie? Cu ce autoritate morala fortezi Guvernul sa isi asume raspunderea?”, a intrebat retoric Iliescu, care a catalogat acest lucru drept „lipsa de seriozitate, nicaieri in lume nu se intampla asa ceva”.
„Dupa Constitutie, actele normative cele mai serioase sunt Codurile”, a subliniat Iliescu, care a dat dreptate societatii civile cand a acuzat ca nu au existat destule consultari pe aceasta tema.
Ion Iliescu a mai spus ca si comisiile din Senat, si cele Camera, care se ocupa de coduri, au terminat de analizat cele doua proiecte. Potrivit lui Iliescu, acum, „cel mai raþional” ar fi sa fie terminate cele doua coduri de catre Parlament si apoi stabilit un termen pentru aplicarea lor.
„Asta este mersul firesc pe care orice om rational il intelege, inclusiv Comisia Europeana. Sperietoarea asta cu CE este si lipsa de deminitate, de rationalitate, si de gandire politica responsabila”, a incheiat Ion Iliescu.
Va rog sa comparati aceste spuse cu spusele celor doi incriminati: Traian Basescu si Monica Macovei. Unde este mai multa perfidie si unde este si destul adevar? Seamana cu sarea din bucate, si va amintiti de poveste, din mersul zilnic prin oalele din bucatarie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.