Actrita Marga Barbu a plecat in eternitate

Actrita Marga Barbu a plecat in eternitate

0 246

Actriþa Marga Barbu, in varsta de 80 de ani, a decedat ieri dimineata la Spitalul Floreasca, din cauza unei suferinte cardiace mai vechi. Actrita se internase în spital în acum o sãptãmânã. Marga Barbu s-a nascuta pe 24 februarie 1929, în Ocna ªugatag, Maramureº. S-a mutat împreunã cu familia în Bucureºti dupã împlinirea vârstei de 14 ani.

S-a apucat intai de dans. Mama sa facuse si ea balet la Viena. A fost angajata Operei Romane, dar la vizita medicala s-a descoperit ca are ceva cardiac si trebuia sa se opereze. Disperata, voia sa sesinucida… zicea ca este facuta pentru dans si nu se vedea facand altceva. Dar mana Celui de Sus stie mai bine decat noi ce ne trebuie fiecaruia.

Urmand diferite cursuri de actorie, si dans, si chiar filozofie, alege in final actoria declarand :” Asa a fost sa fie, sa ma fac actrita. Dar nu regret, pentru ca meseria de dansatoare e scurta, epuizanta si nu as fi rezistat prea mult. Totul mi-a fost parca predestinat in viata: si intalnirea cu sotul meu, si cariera de actrita.

A urmat Institutul de Teatru si Film din Bucuresti pe care l-a absolvit in 1950 si a fost maritata initial cu actorul Constantin Codrescu apoi cu scriitorul, pamfletarul, gazetarul si romancierul Eugen Barbu, marea ei dragoste, decedat in 1993. Iata ce declara actrita privitor speculatiilor presei din 2005 asupra celebrului ei sot : ”Soþul meu era suficient de matur ºi orgolios ca sã-ºi aleagã singur femeile care sã-l inspire ca artist. Am fost casãtoritã mai bine de 30 de ani cu Eugen Barbu ºi am ramas uimitã de minciunile apãrute în presã, fiindcã un om cu moravurile cele mai sãnãtoase, cum era el, nu putea concepe pedofilia. Avea oroare organica de o astfel de anomalie”

Acesta este autorul scenariilor pentru seria filmelor cu haiducii lui Margelatu, in care Marga Barbu a jucat rolul hangitei Anita alaturi de Florin Piersic. Din aceasta serie de sase filme fac parte si productiile „Drumul oaselor” (1980), continuata in 1982 cu „Trandafirul galben”. Cuplul de pe ecran format din Marga Barbu si Florin Piersic a intrat in istoria cinematografica drept unul dintre cele mai reusite.

Pe parcursul carierei, actrita a jucat in numeroase alte filme, printre care se numara „Zestrea domnitei Ralu” (1970), „Ultimul cartus” (1973), „Bietul Ioanide” (1979), „Domnisoara Aurica” (1985) sau „Colierul de turcoaze” (1985). Ultimul film pe care l-a realizat a fost „Lacrima cerului ” (1989).

Numele sau, alaturi de cel al Danei Dogaru, Margaretei Pogonat si al lui Horatiu Malaele, se afla in galeria de actori a Teatrul Armatei, Teatrul Nottara, pe scena caruia iubitorii teatrului o puteau admira in roluri memorabile.

Iata ce declara partenerul ei de film Florin Piersic despre marea actrita: Niciodatã nu spunea: nu fac asta, nu pot sã fac asta! Era prima cãlare pe cal ºi ºtia cum sã conducã un cal. Poate cã unii vedeau în ea o femeie bãrbãtoasã, cu toate cã era plinã de feminitate, dar avea ceva frust în ea.

Presedintele Ion Iliescu o decoreaza pe Marga Barbu in 2004 cu Ordinul National „Serviciul Credincios”, in grad de cavaler. Distinctia i-a fost acordata ca „semn de apreciere pentru indelungata si fructuoasa activitate artistica si pentru talentul si daruirea puse in slujba artei spectacolului si a teatrului romanesc”.

De-a lungul activitatii sale, Marga Barbu a mai fost distinsa cu premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN) pentru filmele “Haiducii”, “Urmarirea”, “Facerea lumii”, in 1971, iar in 1986 ACIN a premiat-o pentru pelicula “Domnisoara Aurica”.
Ea a fost casatorita cu scriitorul Eugen Barbu, fiind la a doua casatorie dupa cea cu Constantin Codrescu.

A absolvit Institutul de Teatru din Bucureºti în 1950.

Actrita a fost distribuita pe marile ecrane incepand cu 1953. Ea este cunoscuta cel mai bine pentru rolul hangitei Anita din seria „Haiducilor” si al Agathei Slãtineanu din seria „Margelatu”. De asemenea, a jucat in rolul de compoziþie din „Domnisoara Aurica”, in regia lui Serban Marinescu.

Presedintele Ion Iliescu a decorat-o pe Marga Barbu în 2004 cu Ordinul National „Serviciul Credincios”, in grad de cavaler. Distinctia i-a fost acordatã ca „semn de apreciere pentru indelungata si fructuoasa activitate artistica si pentru talentul ºi daruirea puse in slujba artei spectacolului ºi a teatrului romanesc”.
Cu totii stim ca omul nu este vesnic si fiecaruia ii vine randul sa se duca cine stie unde, cu sufletul. Dar iti vine greu sa accepti plecarea unor persoane care nu sunt ca cele de rand, ci asigura firmamentului lumina. Si aceasta vazan cum nu se nasc inlocuitori si spiritul si spiritualitatea Romaniei se scufunda intr-un tot mai adanc intuneric intelectual.
In cate filme a jucat?
Lacrima cerului (1989) ….
Martori disparuti (1988) ….
Totul se plateste (1986) ….
Colierul de turcoaze (1985) …. Agatha Slatineanu
Domnisoara Aurica (1985) …. Aurica
Masca de argint (1985) ….
Misterele Bucurestilor (1983) ….
Trandafirul galben (1982) …. Agata Slatineanu
Wilhelm Cuceritorul (1982) ….
Drumul oaselor (1980) …. Agata Slatineanu
Bietul Ioanide (1979) ….
Omul care ne trebuie (1979) ….
Melodii, melodii… (1978) ….
Zile fierbinti (1976) ….
Comoara din Carpati (1975) ….
Ultimul cartus (1973) ….
Tatal risipitor (1973) ….
August in flacari (1973) ….
Révolte des Haîdouks, La (Serial TV) (1972) …. Anitza
Dragostea începe vineri (1972) ….
Urmarirea (Serial TV) (1971) ….
Saptamîna nebunilor (1971) ….
Facerea lumii (1971) ….
Haiducii lui Saptecai (1970) ….
Zestrea Domnitei Ralu (1970) ….
Razbunarea haiducilor (1968) …. Anita
Rapirea fecioarelor (1968) …. Anita
Amprenta (1967) …. Edith
Haiducii (1966) ….
La portile pamîntului (1966) ….
Procesul alb (1965) ….
Padurea spânzuratilor (1964) ….
Vultur 101 (1957) ….
Rasare soarele (1954) ….
Nepotii gornistului (1953) ….

Dumnezeu sa ii sorteasca si in alta lume aceeasi stralucire!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.