Activitatea paralelă a statului Maghiar în Ardeal: Practic, se „cumpară” nu doar...

Activitatea paralelă a statului Maghiar în Ardeal: Practic, se „cumpară” nu doar terenuri, cladiri dar și oameni și conștiințe!

1 172

60,3 milioane de euro a anuntat ca va investi anul acesta guvernul de la Budapesta în localitatile unguresti din aşa numitul Ţinut Secuiesc. Un ținut care n-a existat niciodata intro administare istorica, teritoriala ori etnica! Da, adevărul este acesta, comitatele secuiesti din zona n-au fost admise niciodata de Imperiul Habsburgic sa se uneasca administrativ.
De sprijinul financiar Cuvernul Ungariei anunța ca vor beneficia aproape 5.000 de fermieri, în excusivitate maghiari din Mureş, Harghita şi Covasna. Este un Programul de dezvoltare economică al guvernului condus de Viktor Orban in Romania, în baza evaluărilor făcute de o Fundaţie cu „preocupari duble” (‘un ONG  cu scop vadit subteran!
Activitatea paralela a statului Maghiar in Ardeal a debutat si a crescut treptat in localitatile din doua judetze cu majoritate etnica maghiara, exclusiv pentru maghiari! 

Falia separarii e clara
Practic, se „cumpara” nu doar terenuri, dar si oameni si constiințe! Se pare, dupa 2-3 ani Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE)  cumva s-a trezit in fața faptului implinit… si aparent ireversibil:  nu este de acord cu acest sprijin financiar acordat subteran pe criterii etnice  de guvernul de la Budapesta.
Degeaba oficialii MAE au atras atenţia că nu există nici un acord bilateral între România şi Ungaria şi că astfel de măsuri pot fi promovate, fara discriminari, si doar cu consimţământul părţii române.
Degeaba se smiorcaie niste functionarasi ai MAE ca nu există vreo intzelegere, dar cu masura intre cele doua state cu privire la oligatiile reciproce ale acestui program derulat …ca la ei in bucatarie, de catre guvernul Viktor Orban. Un guvern agresiv, sovin, revansard și ostil Romaniei, continuand escaladarea unei politici provocatoare antiTrianon, tot mai evidente in ultimii 100 de ani! 
Pe presedintele Johannis il preocupa, aberant, doar expulzarea PSD din viatza politica !!

MAE-ul lui ORBAN cel bland  susţine că „a atras atenţia” Ungariei, arătând că „acordarea…subterana  de asistenţă economică” depăşeşte sfera tratamentului preferenţial  oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat.
Sunt depasite grosolan standardele acceptate la nivel internaţional, şi  în consecinţă, astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimţământul părţii române, fără vreo discriminare în funcţie de criteriul etnic”.
Mai mult, Ministerul de Externe susţine că a făcut demersuri repetate în care a cerut ca proiectul să fie derulat „doar cu implicarea autorităţilor române, în mod transparent şi nediscriminatoriu, şi cu respectarea legislaţiei române şi a regulilor aplicabile pieţei interne UE, precum şi a strategiilor şi programelor naţionale care vizează dezvoltarea regională”.

În cadrul apelului de proiecte, fermierii au putut solicita subvenţii în valoare maximă de câte 15 000 de euro, cu o contribuţie proprie de 25%. Au fost depuse în total 5 293 de proiecte, în valoare totală de 21,5 miliarde de forinţi (64,8 milioane de euro).
Contractele cu beneficiarii vor fi semnate nominal, iar Ministerul Ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior va plăti imediat subvenţiile solicitate… de la U.E.
Din totalul proiectelor, în jur de 3900 au fost depuse de persoane fizice. Cei mai mulţi beneficiari au solicitat subvenţii pentru achiziţionarea de utilaje şi echipamente agricole, precum şi pentru achiziţionarea de animale de reproducţie.

La acest apel de proiecte, după anunţul câştigătorilor, aplicanţii au trebuit să prezinte  existenţa contribuţiei proprii de 50% şi a autorizaţiei de construcţie. În multe cazuri, emiterea cu întârziere a autorizaţiei de construcţie întârzie semnarea contractului.
În cadrul programului au fost depuse doar 72 de cereri pentru mari investiţii, dintre care 66 au primit subvenţii în valoare totală de aproximativ 20 de miliarde de forinţi (60,3 milioane de euro).
Pai cum dati, frate atatia bani doar sefilor de organizatii UDMR?
Recent, Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, a anunţat că guvernul Ungariei va extinde „programul” în aproape tot vestul României aşa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Mureş, Harghita şi Covasna.
Adica sa pricepem ca ar fi mai bine ca Tinutul Secuiesc sa fie …toata Transilvnia si Banatul!!

Proiectul, derulat cu 50 la suta banii cetatenilor si restul… banii statului maghiar, e gestionat de o fundaţie din Ungaria(!!), care canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potenţialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. 
Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanţaţi de Budapesta se numără şi un roman: şeful PSD Mureş, Vasile Gliga, (conform informaţiilor publicate pe site-ul g4media.ro.) 
Programul de dezvoltare economică derulat de autorităţile de la Budapesta nu este singura finanţare „momeala” acordată comunităţii maghiare de pe teritoriul României.
Amintim că  Viktor Orban, mare microbist de fotbal, susţine cu fonduri importante – peste 6 milioane de euro – echipele de fotbal Csikzereda – din Liga a II-a şi Sepsi Sfântu Gheorghe – din liga I, precum şi mai multe echipe de hochei din judeţele Harghita şi Covasna. Iar varfurile sportive de mare valoare,racolate pentru echipele reprezentative ale Ungariei!!

COMENTARII

  1. Bunicii lui Orban LUDOVIC sunt de loc din Odorhei,
    unde i s-au nascut si strabunicii,samd…
    Dar de ce Odorheiul Secuiesc?
    Exista si o localiate …Odorheiul Romanesc?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.