Actiuni la Transelectrica in schimbul caselor nationalizate

Actiuni la Transelectrica in schimbul caselor nationalizate

0 100

Fostii proprietari de case nationalizate care au solicitat despagubiri sub forma de actiuni Transelectrica vor primi circa 2-3% din capitalul companiei pana la jumatatea lunii mai, dupa ce dosarele vor fi reanalizate, a declarat ministrul Economiei si Comertului Varujan Vosganian. „Am decis infiintarea unei comisii care sa reanalizeze toate dosarele. Este vorba de aproape 1.000 de persoane care au avut curajul de a opta pentru aceste actiuni”, a afirmat Vosganian.


El a precizat ca dosarele trebuie reanalizate intrucat nu au fost tratate corespunzator de catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Luand in calcul cotatia titlurilor Transelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti la inchiderea sedintei de luni, pachetul de actiuni ar valora intre 60 de milioane de lei si 100 de milioane de lei.


Persoanele ale caror imobile au fost confiscate de catre regimul comunist pot solicita, conform Legii 10/2001, actiuni la companii de stat ca despagubiri, daca bunurile respective nu pot fi retrocedate in natura. Vosganian a apreciat ca fosta conducere a MEC a elaborat lista cu firmele ale caror actiuni sunt disponibile „in bataie de joc”, intrucat aceste companii sunt neatractive si nelistate la bursa, cum ar fi Compania Nationala a Huilei, Remin Baia Mare, Minbucovina Vatra Dornei, Baita Stei, Cuprumin Abrud si Anina.


Lista a fost completata ulterior cu Transelectrica, listata la Bursa de Valori Bucuresti, si Transgaz, care va fi admisa la tranzactionare la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor. Dupa verificarea dosarelor, titlurile vor fi inmanate persoanelor indreptatite,


Statul este actionarul majoritar la ambele companii. Valoarea actiunilor va fi cea medie rezultata din cotatiile bursiere din ultimele sase luni. Cei care au solicitat actiuni Transgaz va trebui sa astepte inca sase luni dupa listarea firmei, pentru a se putea calcula numarul de actiuni primite, dupa aceasta metoda.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.