Actiuni de prevenire a rabiei

Actiuni de prevenire a rabiei

0 153

In contextul in care s-au gasit vulpi bolnave de rabie, s-au organizat vanatori de vulpi pentru prevenirea raspandirii rabiei, atat in judetul Prahova, cat si in judetul Brasov, judete vecine cu zone de munte impadurit, in care traiesc vulpi neduse pe la liceu sau facultati de sport, ca sa poata si ele deosebi granite si teritorii si sa nu se avante unde nu trebuie, mai ales cand sunt turbate.
Vanatorii prahoveni au avut misiunea sa impuste zeci de vulpi, ca masura pentru impiedicarea raspandirii rabiei, deoarece in ultima perioada mai multe vulpi bolnave de turbare au fost gasite moarte.
In ultima luna, 72 de vulpi au fost impuscate si tot atatea urmeaza sa fie vanate in lunile octombrie si noiembrie, intre timp animalele fiind lasate sa-si creasca puii pentru a nu lasa sa dispara specia, in acest interval impuscandu-se doar la caz de necesitate.
Anul acesta, 46 de localitati din judetul Prahova s-au aflat in carantina din cauza vulpilor turbate. Conform estimarilor, in Prahova traiesc circa 720 de vulpi.
Si in judetul Brasov – pe undeva parca mai ferit, inca, de asemenea evenimente deloc placute – au fost semnalate cazuri de aparitii de vulpi turbate, cum ar fi cel de la Zãrnesti, unde este carantina de gradul III. Masura a fost instituita recent, dupa ce un crescator de animale din zona a gasit o vulpe moarta si bolnava de rabie. Cadavrul animalului a fost depistat in apropierea balastierei dintre Zarnesti si Tohan. Aceasta a fost probabil una din putinele vulpi cu un strop de constiinta in ele, care s-a retras sa moara in singuratate, ca sa nu o apuce damblaua sa ii muste si pe altii, cum a facut vulpea de la Pietrele lui Solomon, care a atacat si muscat, acum circa zece zile, un baiat de sapte ani, iesit cu familia la iarba verde, din care cauza si Brasovul a ajuns in carantina, iar vanatorii brasoveni se pregatesc, la caz de nevoie, pentru o interventie masiva, gen celei din Prahova, judetul vecin.
Parca-i vad pe vanatori dormind echipati de razboi si actiune, departe de familie, pe un pat de campanie plasat pe cel mai apropiat hol dinspre iesire, si cu pusca la capatai, in asteptarea chemarii cornului de vanatoare!Pacat ca nu mai exista cai, sa fie gata inseuati la buza portii, ei fiind inlocuiti de vajnice ATV-uri, cu motor duduind de nerabdare.
La modul serios, sa speram ca autoritatile si vanatorii vor tine situatia in frau, caci o raspandire a rabiei ar dauna atat populatiei locale, cat si afluxului de turisti in aceste judete.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.