Act medical si uman la Judetean

Act medical si uman la Judetean

0 106

La Spitalul Clinic de Urgenta Brasov s-a consumat ieri un exceptional eveniment, medical si uman in acelasi timp. Din corpul unui tanar aflat in moarte cerebrala de cateva zile, cand suferise un grav accident de masina, au fost prelevate organele vitale. Inima, plamanii si rinichii adolescentului conectat inca la aparate, dar fara nici o speranta de a continua sa traiasca, au fost transportate de urgenta catre alte clinici si spitale din tara, unde patru pacienti asteptau disperati o salvare.


Actul medical in sine, care a implicat doua echipe de medici – una de la Bucuresti, cealalta de la Targu Mures, a fost o reusita sub aspect profesional. Indemanarea discipolilor lui Esculap si rapiditatea interventiei au facut ca operatia de prelevare sa se desfasoare ireprosabil, iar organele sa poata calatori in siguranta in cutiile lor speciale de culoare albastra, care inchid in ele speranta salvarii altor vieti umane.


Mai impresionanta decat prestatia medicala a fost insa decizia parintilor de a permite specialistilor sa intervina chirurgical pentru recuperarea organelor vitale. Identitatea pacientului donator nu a fost dezvaluita, dar ziaristii au facut legatura cu accidentul petrecut la finele saptamanii trecute, cand un elev al Liceului de Informatica


„Grigore Moisil” din Brasov si-a pierdut viata intr-un accident rutier. In momentul producerii tragediei, adolescentul se afla in masina impreuna cu alti trei colegi de liceu. Tinerii se indreptau spre una dintre comunele din jurul Brasovului, pentru a aranja inchirierea unei cabane pentru petrecerea de Revelion.


Tanarul aflat la volan obtinuse carnetul de conducere cu doar o luna in urma. Carosabilul alunecos si lipsa experientei l-au facut sa piarda controlul volanului. Masina cu cei patru in interior s-a izbit violent de un copac; unul dintre ocupantii autovehiculului si-a pierdut viata, doi au scapat cu rani superficiale, in timp ce al patrulea a fost internat in coma profunda.


La doua zile de la internarea in spital, tanarul a intrat in moarte cerebrala. O stare asimilata incetarii vietii, diferita de moartea clinica, in care corpul este conectat la aparate, dar creierul functioneaza. Parintii au gasit puterea de accepta ca fiul lor incetase practic sa mai traiasca. In durerea pricinuita de moartea adolescentului, au avut si resurse pentru un gest altruist de cea mai nobila calitate: au fost de acord ca medicii sa preleveze organele vitale inca functionale, care vor salva alte patru vieti, condamnate la asteptare pe listele sistemului sanitar.


Un gest marinimos, in care imensa generozitate se impleteste cu lipsa de prejudecati. Si un alt fel de a crede ca fiul lor continua sa traiasca prin interpusii ale caror corpuri gazduiesc acum parti din fiinta pe care au iubit-o, probabil, cel mai mult.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.