Abrudan a fentat Legea educaţiei şi s-a reals rector

Abrudan a fentat Legea educaţiei şi s-a reals rector

0 407


Ioan Vasile Abrudan a fost reales, la începutul acestei saptămâni, pe 10 februarie, rector al Universităţii Transilvania Braşov pentru mandatul 2020-2024. Acesta a obţinut 559 de voturi, respectiv 91,5% din voturile cadrelor didactice titulare şi ale reprezentaţilor studenţilor în consiliile facultăţilor şi în Senatul Universităţii.
Vedeţi şi articolul ,,Abrudan eludează Legea Educației ca nu cumva să piardă funcția de rector
http://infobrasov.net/?s=abrudan

Rectorul Universităţii Transilvania Braşov – atenție la excesul de titluri – prof. dr. ing. Ioan Abrudan obţine astfel pentru a treia oară conducerea Universităţii, dar mandatul anterior nu a fost complet, dat fiind că s-a suspendat, timp de o lună, pentru a participa la un proiect în afara ţării. Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov, s-a suspendat între 28 octombrie 2018 și 20 noiembrie 2018, interval care se suprapune cu perioada delegației din Maldive, după cum arată Ministerul Educației și o hotărâre a Senatului Universității Transilvania. Nu se precizează nicăieri însă motivul suspendării.
Totodată Abrudan şi-ar fi anunţat intenţia de a candida pentru al treilea mandat, „pentru că al doilea n-a fost complet” – chiar în aceeaşi şedinţă în care şi-a informat colegii că se suspendă temporar din funcţie.Deci ați înțeles!? A renunțat o lună de zile la leafă pentru a prinde alți patru ani garantați aceași leafă.

Actuala legislaţie permite două mandate, care însă trebuie să fie complete. Pe de altă parte, luni a trecut de Senat un proiect ce aduce modificări la Legea Educaţiei, care, între altele, elimină numărul fix de mandate pentru rectori. Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui.

În ceea ce priveşte planurile pentru următorii patru ani, rectorul Ioan Vasile Abrudan a spus că se va concentra pe trei mari obiective: „Primul este creşterea calităţii educaţiei şi cercetării în Universitatea Transilvania. Deşi s-au făcut eforturi, mai avem încă de lucru. Al doilea obiectiv vizează implicarea Universităţii în comunitate. Ne vom implica şi mai mult în viaţa socială şi culturală a comunităţii, chiar dacă Universitatea a fost extrem de activă, nu numai pe plan local, în ceea ce priveşte evenimentele culturale, ci şi la nivel naţional şi international. Al treilea obiectiv vizează internaţionalizarea Universităţii, văzută ca un mijloc de a creşte calitatea procesului didactic şi de cercetare. Dorim să avem mai mulţi studenţi străini, să creştem numărul programelor în limbi străine, în special engleză, şi să expunem atât colectivul de studenţi, cât şi cadrele didactice la experienţa internaţională, fie a unor colegi din străinătate ce vor preda în Universitate, fie prin deplasările pe care studenţii şi cadrele didactice le vor face în străinătate”.

La alegerile care au avut loc luni au fost aleşi şi cei 91 de membri ai Senatului (68 de cadre didactice, alături de 23 de studenţi) pentru următorii patru ani, cu votul a 95,6% din numărul cadrelor didactice şi cercetătorilor titulari.

Şapte rectori din ţară au folosit ,,metoda Abrudan”

Alături de Abrudan alți șase dintre ei s-au suspendat o lună din funcție, ca să plece în delegații MAE în destinaţii exotice ca Maldive, Thailanda, Burundi sau Capul Verde. Doi dintre aceștea s-au suspendat, tot pentru o lună, ca să predea în China sau să facă activitate de consilier în Bosnia Herțegovina.

Toți acești rectorii pe cale să-și încheie cel de-al doilea mandat și ar intenționa să candideze și pentru al treilea mandat inclusiv cei care s-au suspendat pentru o lună, remarcă Libertatea.

Asta ar însemna, în total, 12 ani la conducerea universităților. Mai mult decât stau rectorii la universități precum Harvard, Sorbona sau College of London. Toți ocupă fotoliul de rector din 2012 şi, în lipsa acestor artificii, ar trebui să-şi părăsească funcţiile în acest an. Cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla.
Toți șapte vor să fenteze Legea Educației.
Iată lista lista celor șapte:

  1. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara
  2. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicnă şi Farmacie din Târgu Mureș
  3. Ioan Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov
  4. Ramona Lile, rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad
  5. Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice din București și președintele Consiliului Național al Rectorilor
  6. Călin Oros, rectorul Universității Valahia din Târgoviște
  7. Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu
    Iulian RINDER

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.