A DISPARUT UN MARE ARTIST: NICULAE (Nae) ASCIU

A DISPARUT UN MARE ARTIST:
NICULAE (Nae) ASCIU

0 208
In anul 1971, un tanar caricaturist ROMAN reusea sa ajunga in Statele Unite si sa devina, foarte repede, un cunoscut caricaturist american.Intamplarea face sa-l fi cunoscut cand inca era in Romania un mare,un foarte mare talent.Publica zilnic,prin anii '69-'70 in cotidianul Litoral,o rubrica de senzatie: o caricatura…fara cuvinte! Dar care "spunea" cat 10 articole din restul ziarului. Si Doamne, ce nu spunea…
Pe el Ceausescu nu l-a pacalit in 1968, din balconul C.C. de unde le-a transmis rusilor, in cunoscuta cuvantare, ca in Romania, EL va fi cel mai tare din parcare… Si chiar ca mai bine de doua decenii, cam asta a fost!
Din aceasta cauza a "taiat-o" la propriu in USA… Trimisese prin posta caricaturi catre importante ziare europene. "Nu-mi trimiteti banii, vin eu sa-i ridic personal", le-a scris el redactiilor care il publicau cu uimire. Sclipirea de genialitate a desenelor sale se simtea imediat. Cand s-a vazut cu familia, dincolo de Cortina de Fier, cu acesti bani a trait si a putut trece oceanul, in SUA.
Acolo, un stralucit artist, Eugen Mihaescu, Membru de onoare al Academiei Romane – primul roman care a publicat un desen cat o pagina de ziar in The New York Times, (intamplator, chiar prima…) – l-a recomandat celui mai cunoscut cotidian american. Acolo a devenit un NUME!.
De Brasov il leaga copilaria, scoala, familia, prietenii… Dumnezeu sa-l odihneasca! Vestea trista a disparitei sale a venit abia ieri. Si tot de la bunul sau prieten intru celebritate!
"A debutat in The New York Times, intai cu mici desene care, curand, au devenit din ce in ce mai importante pe suprafata paginii. Nae sustinea ca eu am fost cel care l-a prezentat redactiei marelui cotidian, dar, in ciuda memoriei mele de elefant, nu-mi amintesc acest amanunt, pentru ca l-am considerat suficient de talentat ca sa izbandeasca si singur. Sunt bulversat de disparitia sa… Muncea enorm, a lasat in urma un munte de desene.
A colaborat cu numeroase publicatii: The New Yorker, Wall Street Journal, International Herald Tribune, Washington Post sunt doar cateva.
Niculae Asciu desena cu o linie fina ca a unui electrogardiograf. Era un personaj delicat; chiar si caricaturile sale erau lipsite de cinism, nu loveau cu barosul, ci intepau subtil cu penita. De o mare modestie, Nae a fost foarte pretuit de colegii din redactii, dar si de ceilalti caricaturisti. Chiar daca devenise cetatean american, inima sa continua sa bata romaneste. Pe 3 martie, plin de timiditate asa cum a aparut, dispare discret, prematur. Ii vom simti lipsa."
EUGEN MIHAESCU
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.