DNA – presedintele CJ Arges Constantin Nicolescu, trimis in judecata

DNA – presedintele CJ Arges Constantin Nicolescu, trimis in judecata

0 190

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, pentru mai multe fapte de coruptie si fraudare de fonduri europene. Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, Constantin Nicolescu a fost deferit justitiei pentru: folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, fals intelectual in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale CE, savarsite in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, in forma continuata, luare de mita, in forma continuata, si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.
In acelasi dosar au mai trimisi in judecata Cornel Penescu, actionar majoritar al SC PIC SA Pitesti, pentru dare de mita, in forma continuata, Gheorghe Nicut, fost primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei pentru infractiuni similare Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in Consiliul judetean Arges, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, Dobre Grigore, asociat si administrator la SC ZEUS SA Pitesti, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiasi firme, Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea, diriginti de santier.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in cadrul unui proiect finantat din fonduri PHARE, Consiliul Judetean Arges a accesat un program de finantare nerambursabila in suma de 900.000 euro, avand ca obiectiv efectuarea de lucrari de reabilitare sau reconstructie a patru unitati scolare de pe raza judetului Arges, respectiv din municipiile Campulung, Curtea de Arges si comuna Budeasa, motivul invocat fiind acela ca ar fi fost afectate de inundatiile din perioada aprilie – august 2005.

Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la 5 iunie 2006 de Constantin Nicolescu, in calitate de persoana responsabila din cadrul institutiei solicitante, precum si de inculpatii Andrei, Nicut si Stefan, iar cererea de finantare a fost elaborata de inculpatul Despan in calitate de director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges si totodata manager- coordonator de proiect.

Fondurile au fost solicitate in conditiile in care niciuna dintre aceste unitati scolare nu a fost afectata de inundatiile din perioada invocata.

Potrivit DNA, contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, toate lucrarile de reabilitare fiind realizate de o singura firma, SC Zeus, care a incasat integral sumele aferente atat pentru lucrari executate, cat si pentru lucrari neexecutate, aflandu-se in relatii contractuale si in raporturi juridice cu familia inculpatului.

Sursa citata mentioneaza ca pe perioada executarii proiectului, Nicolescu a semnat cererea de plata finala si anexa la aceasta cerere intocmita pe baza unor documente cu continut nereal prin care s-a atestat in mod eronat efectuarea unor lucrari care in fapt nu au fost realizate.

In perioada 2006-2008, Nicolescu a pretins si a primit de la inculpatul Penescu sume de bani sau bunuri in valoare totala de aproximativ 67.000 pentru ca institutia CJ Arges sa achizitioneze de la SC PIC SA produse alimentare si nealimentare, in unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica, suma remisa cu titlu de mita reprezentand aproximativ 10% din valoarea totala a acestor contracte.
De asemenea, in luna iunie 2009, Nicolescu l-a determinat pe Popa, primar al comunei Stalpeni, sa nu aplice amenda contraventionala in cuantum de 10.000 lei unei persoane care ridicase pe domeniul public o constructie fara a avea toate avizele necesare.

In vederea recuperarii prejudiciului creat, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand lui Nicolescu, Grigore si Popa.
In 26 ianuarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea lui Nicolescu, el fiind arestat preventiv a doua zi dupa ce Tribunalul Arges a admis propunerea procurorilor.
In 2 februarie, Curtea de Apel Pitesti a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Arges.
Constantin Nicolescu, considera ca dosarul sau este unul „eminamente politic”
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arges, Constantin Nicolescu, considera ca dosarul in care a fost trimis in judecata, miercuri, de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), este unul „eminamente politic”, avand ca rol discreditarea sa. „In primul rand, nu cred ca mai are cineva vreo indoiala ca ne aflam in fata unui dosar eminamente politic. Un dosar fabricat de la cap la coada la comanda politica, avand ca unic scop sa-l discrediteze, pe plan local, national si international, pe omul politic Constantin Nicolescu. Scopul este acela de a schimba in mod abuziv votul si mandatul pe care argesenii l-au acordat unui om si unei echipe politice si de a trece destinele judetului in alte maini, care nu au nimic in comun cu Argesul si cu argesenii”, se arata intr-un comunicat semnat de presedintele CJ Arges.
Constantin Nicolescu afirma ca, in exercitarea functiei de presedinte al CJ Arges, nu a actionat niciodata pentru a obtine foloase personale si nu a adus niciun fel de prejudicii comunitatii.
„Provin dintr-o familie numeroasa, cu 11 frati, nu am obtinut nimic in viata cu usurinta, ci cu mult efort si am invatat, inca din copilarie, respectul fata de semeni si pretuirea muncii”, se arata in comunicat.
Presedintele CJ Arges mai mentioneaza ca nu a actionat niciodata „dupa bunul plac”, ci doar a dus la indeplinire hotarari adoptate de cei 37 de consilieri judeteni „de toate culorile politice”. De asemenea, Nicolescu precizeaza ca doar a coordonat activitatea consiliilor locale, „respectand principiul autonomiei locale si evitand amestecul de orice fel in chestiunile de ordin intern”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.