Joia Paparudelor

Joia Paparudelor

0 221

Dupa cum se poate observa, ploile nu mai contenesc, ceea ce inseamna cca ritualurile speicifice acestei perioade, in general, si acestei zile in special, dau roade.
In traditia populara, pentru obtinerea ploii necesare se incadreaza si cele doua ritualuri distincte, Paparudele si Caloianul, care au fost apropiate uneori in traditiile populare. Apare aici ideea unui ciclu de trei zile consacrate ploilor, cunoscute sub numele de Paparudele, caz in care se produce o largire considerabila a semnificatiilor sarbatorii, care nu presupune doar existenta unui simplu ritual.
Paparudele tin intr-una din cele noua joi dupa Pasti. Paparudele – zic ca aceasta zi e a ploii. Cine lucreaza in acea zi e urat de intreg satul, caci face contra ploii. Paparudele tin trei zile. Se tine de oamenii cu plugul si de femei in casa. Se lucreaza pana la amiaza, cand, intorcandu-se cu plugul de la arat, se uda boii de la plug pentru a invoca ploile. Baieti, fete si femei grele se uda cu apa unii pe altii, avand credinta ca vor urma ploi regulate. O tin mai ales femeile, care in mare parte umbla din casa in casa cu galetile cu apa, uda pe ai casei ca sa ploua, si cu banii stransi chefuiesc toata ziua; sustin ele ca barbatii n-au drept sa le zica nimic in acea zi.
Pe langa alaiul fetelor-dansatoare, obiceiul presupunea ca necesara udarea cu apa, facuta de catre toti membrii colectivitatii, indiferent de varsta si sex (desi uneori se face referire exclusiv la femei), si, eventual, confectionarea unei papusi-simulacru al divinitatii, care, asemenea Caloianului, era ucisa, pentru a transmite mai bine mesajul dorit – invocarea ploii necesare.
In timp de seceta, copiii se imbraca in trente si unii cu boji in cap si pe la brau, pleaca seara din casa in casa strigand:
Paparuda, ruda,
Vino de ne uda
Cu o galeata plina,
Ploaiele sa vina;
Cu o galeata rasa,
Ploaia sa ne lase.
La auzul acestor cuvinte, fiecare stapan al casei iese si uda cu apa pe copii. Uneori Paparuda este udata nu numai cu apa, ci si cu zer sau cu lapte, uneori ii cern in cap faina prin sita, spre semn ca ploaia sa pice deasa, cum cade faina prin sita. Paparudele canta:
Hai, Mario, hai,
De joi pana joi,
Sa dea noua ploi,
Paparudele;
Sa creasca porumbii,
Sa umple patulele,
Paparudele…
La Paparudele fetele fac o papusa mare cat o femeie, de carpe, mai de la fiecare casa cate una, si o pun pe niste bete, si sase fete o duc la rau, bocind-o, si in urma, dupa ce o mai dojenesc ca nu a adus ploaie, o arunca in apa, zicand: „Cum te satur eu pe tine de apa, asa sa saturi de apa ogoarele noastre, paparudo!“ Daca nu fac aceasta, se intampla sa nu ploua inca o saptamana Sambata

Sursa: Olteanu, Antoaneta – CALENDARELE POPORULUI ROMAN

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.