Seful SRI Alba Iulia, col. Ioan Tarnu, arestat!

Seful SRI Alba Iulia, col. Ioan Tarnu, arestat!

0 220

Ioan Tarnu, seful Directiei Judetene de Informatii Alba, si Liviu Schiau, subcomisar de politie la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba-Iulia, au fost retinuti luni de procurorii DIICOT pentru sprijinirea unui grup infractional ce se ocupa cu furturi de utilaje din state UE, anunta institutia. Valoarea estimata a prejudiciului este de 4.500.000 euro.
„Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara efectueaza cercetari fata de 24 de inculpati, cercetati in stare de arest preventiv, constituiti intr-un grup infractional organizat, specializat in savarsirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene”, informeaza comunicatul DIICOT.
Potrivit procurorilor DIICOT, gruparea era sprijinita de locotenent-colonelul Ioan Tarnu, seful Directiei Judetene de Informatii Alba si Liviu Schiau, subcomisar de politie la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba-Iulia.
„In sarcina inculpatului TARNU IOAN s-a retinut ca, in virtutea functiei detinute, prin actiune sau inactiune, a acordat sprijin inculpatului STANCIU MIRCEA, in prezent arestat, activitatea sa fiind de natura sa impieteze asupra aflarii adevarului in dosarul penal instrumentat de catre procurorii DIICOT, constituind in acelasi timp o incalcare a dispozitiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informatii de a informa organele de urmarire penala in cazul savarsirii unor infractiuni.
Astfel, inculpatul STANCIU MIRCEA a apelat la inculpatul TARNU IOAN, caruia i-a adus la cunostinta implicarea sa in furtul de utilaje si i-a solicitat sprijinul, in sensul de a interveni pe langa ofiterii de politie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei perchezitii domiciliare la locuinta sa si a impiedica tragerea sa la raspundere penala.
Inculpatul TARNU IOAN a acceptat, in mod direct, daruri de la sotia inculpatului STANCIU MIRCEA, dand asigurari ca poate determina organele de politie, pentru asigurarea unei investigatii penale favorabile inculpatului”, arata procurorii.
„In sarcina inculpatului SCHIAU LIVIU s-a retinut faptul ca, in cursul lunii aprilie 2011, in doua randuri, l-a incunostintat pe inculpatul STANCIU MIRCEA, cu privire la momentele operative desfasurate de organele de cercetare penala, premergatoare efectuarii unor activitati procedurale in cauza, ceea ce a dus la ingreunarea urmaririi penale.
Mai mult decat atat, inculpatul a pus la dispozitia inculpatului STANCIU MIRCEA, o lista cu 14 persoane cercetate si fata de care urmau sa se instituie masuri preventive, informatii pe care le-a obtinut in virtutea atributiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar in cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia”, mai arata procurorii.

Ioan Tarnu si Liviu Schiau au fost retinuti pentru 24 de ore pentru comiterea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si favorizarea infractorului, urmand a fi prezentati cu propunere de arestare preventiva Curtii de Apel Alba-Iulia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.