Basescu in Azerbaidjan

Basescu in Azerbaidjan

0 232

Presedintele Traian Basescu aflat la Baku, in Republica Azerbaidjan, va participa la lucrarile Summit-ului AGRI (Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria).
La Summit participa presedintii Azerbaidjanului, Georgiei si Romaniei si primul-ministru al Ungariei. La finalul reuniunii, cei patru demnitari vor adopta si semna Declaratia de la Baku privind realizarea Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria.
Proiectul AGRI valorifica atat resursele naturale ale Azerbaidjanului, cat si pozitiile strategice ale Georgiei, Romaniei si Ungariei, oferind o alternativa pietei de energie din Europa.
Romania, Georgia si Azerbaidjan au semnat, pe 13 aprilie, la Bucuresti, Memorandumul de Intelegere pentru realizarea proiectului AGRI, prin intermediul caruia vor fi transportate gaze naturale din Marea Caspica spre Europa, din Azerbaidjan prin Georgia si Romania, valoarea investitiei fiind estimata intre 2 si 4 miliarde de euro.
Pe 1 septembrie, presedintele Traian Basescu a precizat ca premierul ungar Viktor Orban a acceptat propunerea sa, potrivit careia si Ungaria ar urma sa fie cofondator al proiectului energetic AGRI.
Cu aceasta ocazie, seful statului a dorit sa atraga atentia asupra faptului ca de la semnarea declaratiei pana la punerea in aplicare „e cale lunga”, iar proiectul nu poate deveni realitate fara un efort diplomatic consistent.
Traian Basescu a a reiterat ca acest proiect nu este unul concurent proiectului gazoductului Nabucco, ci o noua alternativa.
„Trebuie mentionat ca sustinerea SUA pentru realizarea terminalului de gaze lichefiate la Constanta, in perspectiva aducerii de gaze lichefiate din Golf sau din Marea Neagra, nu va fi decat un argument in plus pentru realizarea inclusiv a proiectului AGRI”, a afirmat seful statului.

Presedintele Traian Basescu este insotit la Baku de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si de prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu, fost ministru al Economiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.