SEPTEMBRIE aduce Anul Nou in calendarul popular

SEPTEMBRIE aduce Anul Nou in calendarul popular

0 248
In calendarul popular, luna septembrie face trecerea catre toamna, odata cu ziua de 1 septembrie, care, pe vremuri, reprezenta si inceputul anului bisericesc, fiind considerata luna in care oamenii incep sa–si indrepte fortele catre livezi si catre vita–de–vie.
Este timpul cand, in drumul catre Sfinta Marie Mica si apoi catre Drumul Crucii, se grupeaza o serie intreaga de activitati prin care oamenii isi depoziteaza in camara proviziile pentru iarna. De asemenea, toti cei care nu au reusit, peste vara, sa isi faca provizii de plante medicinale, mai au ragaz pina la Sfanta Maria Mica, pentru ca inca mai au leac in aceasta perioada, si daca stii sa le culegi vei avea beneficiul unei terapii tamaduitoare.
Poporul numeste luna lui septembrie „Rapciune”, intelegand prin aceasta inceputul perioadei de timp rece, dar si „viniceriu”, caci, la urma urmei, septembrie ramane luna strugurilor.
arbatorile traditionale ale lunii septembrie sunt:
– 1 septembrie: Simion Stalpnicul
– 4 septembrie: Sf. Vavila
– 8 septembrie: Sfanta Maria Mica
– 14 septembrie: Ziua Cruci
– 24 septembrie: Teclele
– 26-28 septembrie: Filipii de toamna
recerea de la vara la toamna pastreaza, in calendarul popular, amintirea unui stravechi inceput de an, marcat de moartea si renasterea Zeitei Muma, peste care parintii Bisericii Crestine au suprapus moartea (Adormirea) si nasterea Fecioarei Maria.
Tot traditia populara spune ca in aceasta luna este timpul pentru gandul de sanatate, de prosperitate si ca intre Sfanta Marie si Ziua Crucii este timpul cand oamenii se uita prin gradina pentru a vedea ce este gata copt si pregatit pentru cules
. Acum se face magiunul de toamna, iar, de ziua Crucii, in Arges, Muscel, Oltenia, Gorj, chiar si in Valcea, se bat nucii, prilej de petreceri, mai ales pentru cei tineri.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.