Gazprom vrea CO2 din Romania

Gazprom vrea CO2 din Romania

0 254

Filiala din Londra a Gazprom este interesata sa cumpere unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri) vandute de Romania, a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu. „Avem scrisori de interes primite pentru valorificarea emisiilor de carbon”, a spus Videanu. Potrivit acestuia, printre companiile interesate se numara Mitsui, Sumitomo, Vitol, Nomura si Gazprom Londra. Videanu a precizat in sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat contractul de stat „ca baza a negocierilor pentru vanzarea acestora (n.red. AAU-uri)”. Din cate se pare a fost stabilita si comisia guvernamentala care se va implica in negocieri. Din Comisie vor face parte ministrul economiei, ministrul finantelor, ministrul mediului si un consilier al primului-ministru.
Guvernul a aprobat la sfarsitul lunii aprilie o hotarare privind modul in care vor fi cheltuite sumele obtinute in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Banii vor putea fi folositi atat pentru reabilitarea grupurilor energetice, cresterea productiei de energie din surse regenerabile, cat si pentru impaduriri. Potrivit ministerului economiei, AAU-urile pot fi vandute Japoniei si statelor UE. In urma vanzarii certificatelor, Romania ar putea obtine pana la doua miliarde de euro.
Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice energii regenerabile.
Comercializarea surplusului de AAU-uri se face prin negociere directa, in baza contractului de stat pentru comercializarea surplusului de AAU-uri

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.