Belgia denunta Germania la C.E. pentru condiţiile de muncă şi salariile extrem...

Belgia denunta Germania la C.E. pentru condiţiile de muncă şi salariile extrem de mici ale imigranţilor români

0 491
 
Doi miniÅŸtri belgieni au anunÅ£at că depun plângere la CE împotriva Germaniei! AceÅŸtia denuţă condiÅ£iile de muncă precare ÅŸi salariile extrem de mici cu care sunt plătiÅ£i imigranÅ£i români ÅŸi bulgari care lucrează în abatoare germane, informează cunoscutul cotidian Le Soir. Este vorba de Ministrul belgian al Economiei, Johan Vande Lanotte, ÅŸi cel al Muncii, Monica De Coninck, care au decis să depună plângere împotriva autorităţilor germane la Comisia Europeană (CE), în baza unor mărturii ale muncitorilor, sindicatelor ÅŸi miniÅŸtrilor regionali germani.
"Vom scrie CE pentru a-i cere să pună capăt acestor practici si a denunÅ£a comportamente concurentiale scandaloase", au anunÅ£at cei doi ministri citaÅ£i de Le Soir. Oficialii au luat această hotărâre în urma unor grave acuzaÅ£ii formulate de actori din industria cărnii din Belgia.
"Multe dintre aceste întreprinderi au început să se restructureze sau să se delocalizeze către Germania, deoarece nu mai reuÅŸesc să facă faţă acestei concurenÅ£e neloiale. Una dintre ele nu mai efectuează tranÅŸarea cărnii în Belgia, ci taie carcasele în patru ÅŸi le trimite în Germania. Acolo, muncitori din Est cu salarii foarte mici, fara asigurari, fara drepturi la pensie, sunt angajati cu sutele pe liniile de de tranÅŸare ÅŸi pentru ei devine mult mai rentabil. Aceste practici concurentiale sunt inadmisibile", a declarat unul dintre miniÅŸtri.
Statul german declara ca respectă directivele europene, acceptând detaÅŸarea muncitorilor din Europa de Est. Dar există numeroase fraude ce au ca rezultat faptul că mii de muncitori lucrează în această Å£ară în condiÅ£ii deplorabile, prin intermediul unor societăţi fictive, arată Le Soir.
În anumite sectoare, ca cel al cărnii, dar ÅŸi în horticultură, cultivarea legumelor ÅŸi prelucrarea lemnului, în Germania nu există salariu minim!! " (…) Atunci, totul este permis. Nu este încălcată legea, pentru că nu există… lege", denunţă ministrul Vande Lanotte. Mai multe mărturii înregistrate în Saxonia Inferioară, confirmă afirmaÅ£iile ministrului. Aceste practici încep, de altfel, să fie dur criticate de către populaÅ£ia germană. Dezbaterea a luat amploare în urmă cu câteva luni, după ce un preot a denunÅ£at condiÅ£iile de viaţă deplorabile ale muncitorilor veniÅ£i din estul Europei la Hanovra, iar televiziunea germană a realizat un reportaj care a ÅŸocat Germania.
"Am văzut persoane care trăiau cate opt într-o cameră! Chiria este exorbitantă raportat la salariu, iar condiÅ£iile sanitare sunt deplorabile!", a declarat pastorul Peter Kossen pentru Le Soir. Care mai consemneaza ca ziua de munca este de10-11 ore, inclusiv sambata. După izbucnirea scandalului, firmele i-au mutat pe muncitori într-o fosta cazarmă în care presa ÅŸi pastorul… nu au acces, a declarat acesta. Oficialii germani spun că sunt neputincioÅŸi ÅŸi că "problema există de patru ani ÅŸi ia proporÅ£ii enorme".
Intr-adevar, din Romania sunt recrutati, cu o retributie de 3-5 euro pe ora, mii de macelari – excelent calificati! – din abatoarele romanesti, ramase fara activitate. Acestora li se "propune" sa accepte locul de munca, fara asigurari de sanatate si fara pretentia drepturilor de pensie , de care se speria recent ministrul de interne al Germaniei.
Fiind vorba de mii de oameni, sa-i spunem de la obraz: Nu v-a fost rusine, D.le Ministru sa declari incompatibilitatea romanilor cu Spatiul Schengen,cand la mijloc era vorba de o afacere chiar murdara?  Dar d-voastra, Dle ambasador al Germaniei la Bucuresti ?
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.