Kamikazii George si Aristotel in scandalul F-16

Kamikazii George si Aristotel in scandalul F-16

0 153

Scandalul avioanelor de lupta cu care Fortele Aeriene Romane incearca sa se doteze de la second-hand, brazdeaza si cerul Brasovului. Mai precis felia de vazduh de deasupra aeroportului de la Ghimbav. E drept ca, daca ar afla ce aglomerate sunt culoarele de zbor de deasupra Ghimbavului, americanii de la Lockheed Martin si europenii de la SAAB-Gripen si Eurofighter ar renunta sa mai ceara drept de survol. Batalia aeriana dintre flotilele locale inscriptionate Scripcaru si Cancescu i-ar taia oricui cheful de a trece prin preajma, de teama sa nu incaseze niscaiva schije desprinse din ciocnirile violente intre cei doi combatanti de la Brasov.
Mizand, probabil, pe un blindaj performant, americanii si europenii au inceput totusi sa se razboiasca pe cerul Romaniei, iar batalia include, va spuneam, si niste acrobatii mortale deasupra Brasovului. Decizia CSAT de a dota fortele aeriene romanesti cu 24 de bucati de avioane de lupta F-16, fabricate in anii ’80, a dat deja semnalul de turare a motoarelor pentru avioanele europene. SAAB-Gripen si Eurofighter au trimis Parlamentului – care trebuie sa aprobe orice decizia a CSAT, inclusiv cea de inzestrare a flotei aeriene – documentatii din care reiese ca avioanele americanilor ar fi de fapt „junk planes” – niste rable – pe cand aparatele lor de zbor sunt mai performante iar conditiile contractului pe care l-ar fi semnat ei cu partea romana ar fi fost infinit mai profitabile pentru Romania. Ca sa fie mai convingatori, cei de Eurofighter, in calitate de specialisti in zona gravitatiei, au lasat sa pluteasca deasupra afacerii cu americanii amenintarea ca ar putea chiar sa puna capat afacerii pe care una din componentele grupului tocmai a initiat-o la Ghimbav.
Este, desigur, doar o parte din munitia ce se va consuma in aceasta infruntare declansata de decizia CSAT de a le cumpara americanilor aparatele scoase la ei din uz. Probabil pe principiul NATO ca licuriciului cel mare trebuie sa-i reciclezi rablele cand le palpaie lampile a duca.
Ca niste parteneri adevarati ce sunt, oficialitatile romane ar trebuie sa-i informeze insa pe americani si pe europeni ca la Brasov este teren minat. Sau, ma rog, spatiu aerian intesat de interese explozive, care nu au detonat de tot. In plus, kamikazii George si Aristotel, desi blocati temporar de dispute la sol, pot oricand sa se inalte sa loveasca si din aer.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.