Cod portocaliu de ger

Cod portocaliu de ger

0 125

Ieri, ANM a emis avertizare cod portocaliu pentru 7 judete
In noptile de 24-25 si 25-26 ianuarie, in judeþele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Brasov, Harghita si Covasna se inregistreaza temperaturi extreme, cu valori minime care vor cobori sub – 26 de grade.
Directorul ANM precizase ieri dimineata ca este posibil ca la ora 15,00 Administratia Nationala de Meteorologie sa emita o avertizare cod portocaliu de ger pentru urmatoarele sapte judete: Harghita, Covasna, Brasov, Suceava, Botosani, Neamþ si Sibiu. Ion Sandu a precizat ca in aceste zone temperatura ar putea cobori pana la minus 31 de grade Celsius.
Se pare ca lucrurile s-au schimbat putintel, “renuntandu-se” la Sibiu in “favoarea” Iasului.
Codul galben de ger emis vineri de catre meteorologi se mentine in restul regiunilor. Temperaturile minime nocturne se vor incadra in general intre -25 si -15 grade, iar cele diurne se vor mentine si ele, peste tot, negative.
Meteorologul Viorica Dima a explicat ca valorile extrem de scazute sunt cauzate de faptul ca gradul de nebulozitate va fi mai redus decat se estima initial, adica nu vor mai fi la fel de multi nori. Radiatia nocturna va fi foarte intensa, pe un strat de zapada consistent, temperaturile scazand astfel cu 2-3 grade sub ceea ce se estimase.
„Dimineata de luni (astazi, n.a.) va fi cea mai geroasa de pana acum, precum si dimineata de marti”, a precizat meteorologul.

Viorica Dima a mai subliniat ca vorbim de temperaturi extreme, si nu doar la noi in tara. Polonia, de exemplu, are cod rosu pentru temperaturi severe.

„La noi a fost cod galben, insa masa de aer care intra in estul tarii intra din nord-estul continentului si va fi mai rece”, a aratat Viorica Dima.

Minimele absolute la noi in tara, ca sa facem un pic de istorie in domeniu, au fost atinse in 1942, -38,5 grade Celsius la Bod, langa Brasov, iar la Bucureºti au fost atunci -30 de grade, cu -32 la Baneasa.
Temperaturile extrem de scãzute nu vor dura insa mult. Valorile de temperatura vor creste simtitor incepand de miercuri si ajungând la maxime diurne intre 0 si minus 10 grade, cu aproape zece grade mai mult decat in zilele acestea, intrucat sensul de circulatie a aerului se modifica.
Iar spre sfarsitul saptamanii, pentru sudul extrem, precum Lunca Dunarii, precipitatiile se vor transforma in ploi, in rest temperaturile revenind la normal pentru aceasta perioada a anului.
Oricum, la vara vor exista destui carcotasi care sa se planga ca este prea cald! Asa este romanul lovit de prea multa democratie, nu indrazneste sa se opuna nedreptatilor trantite peste el de conducatorii sai incapabili si, ca sa arate ca are opinie, injura tot ce stie ca nu-l poate atinge punitiv direct si nemijlocit.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.