Revolutionarilor lui Ion Iliescu li s-a rupt filmul

Revolutionarilor lui Ion Iliescu li s-a rupt filmul

0 133

La simpozionul organizat ieri in cladirea Parlamentului cu ocazia celebrarii a 20 de ani de la izbucnirea evenimentelor din 1989, tatucul Revolutiei, Ion Iliescu, si-a vazut intrerupt discursul omagial pregatit pentru ocazia cu pricina. Bruiajul venea din partea lui Dumitru Dinca, liderul organizatiei 21 Decembrie 1989, dupa ce un filmulet proiectat drept preambul al discutiilor a incins spiritele. Dinca, ale carui merite de revolutionar nu le poate contesta nimeni, a protestat vehement impotriva faptului ca evocarea cinematografica omisese tocmai ziua de 21 decembrie, cand in urma cu 20 de ani inflorea fenomenul Piata Universitatii. Banuiala lui Dinca a fost ca amnezia celor care au montat pelicula are de-a face cu idiosincrasiile lui Ion Iliescu cand aude pomenindu-se de piata in care urmau sa se stranga mai tarziu huliganii si elementele turbulente pe care le-a infierat de-a lungul unui intreg mandat.
Interventia justificata a lui Dinca a deturnat simpozionul de la gargara oficioasa in care ar fi esuat si a pus in lumina cruda a reflectoarelor faptul ca fiecare revolutionar are despre Revolutie, la doua decenii de la consumarea evenimentelor, propriul film in cap. Nici chiar maestrul Sergiu Nicolaescu, care revendica oarece drepturi de autor asupra Revolutiei, nu a putut suplini lipsa cliseelor cu momentul 21 Decembrie din proiectia dedicata simpozionului. Nici macar Petre Roman n-a reusit sa-l convinga pe revoltatul Dinca sa nu paraseasca scarbit locatia, chiar si dupa ce a recunoscut ca filmul este o mizerie care nu avea ce sa caute acolo. Doar Ion Iliescu n-a avut compasiune pentru orgoliul de revolutionar terfelit al lui Dinca, pe care l-a invitat sa astepte sa faca remarcile „intr-un cadru organizat”. Nu inainte de a-l gratula pe Dinca cu epitetul de „dezechilibrat”.
Daca si revolutionarii autentici ar fi iesit pe strazi in decembrie 1989 intr-un cadru organizat, civilizat, Revolutia nu s-ar mai fi intamplat in spontaneitatea ei anarhica si inconstienta. Iar Iliescu nu putea sa-si mai vizioneze astazi la videoplayer propria varianta de Revolutie, despre care unii spun ca ar fi subtitrata in ruseste.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.