Cetatenii de onoare ai Brasovului: un fotograf, un matematician, un filosof si...

Cetatenii de onoare ai Brasovului: un fotograf, un matematician, un filosof si un inginer

0 216

Brasovul va avea de astazi o noua serie de cetateni de onoare. Consiliul Local a hotarat sa acorde astazi titlul de „cetatean de onoare” pentru patru personalitati care s-au nascut in Brasov. Un artist, un inginer, un filosof si un matematician vor fi reprezentativi pentru oras.
Fotograful Brassai, pe numele sau adevarat Gyula Halasz, va deveni la 25 de ani de la moarte cetatean deonaore. Celebrul fotograf, nascut in 1899, a iubit atat de tare Brasovul incat a ales sa isi ia pseudonimul Brassai, adicã „al Brasovului”. Dupa terminarea Liceului Real din orasul de la poalele Tampei, tanarul a ales sa studieze Academia de Arte din Budapesta si apoi la Berlin. In 1925 s-a stabilit la Paris unde si-a petrecut tot restul vietii.
O alta personalitate care va primi onorantul titlu va fi filosoful Alexandru Surdu. Absolvent al Liceului „Andrei Saguna” academicianul a studiat in perioada 1959-1963 la Facultatea de Filosofie Bucuresti, iar apoi la Universitatea din Amsterdam. Este membru corespondent al Consiliului Superior de Logica si Stiinte Comparate din Bologna, doctor in filozofie, membru titular al Academiei Romane si presedinte al sectiei de filozofie, teologie, psihologie si pedagogie a Academiei Romane, dar si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Cetatean de onoare al Brasovului va deveni si profesorul Radu Priscu. Brasoveanul a lucrat ca profesor, dar a contribuit si la realizarea a 10 uzine hidroelectrice si a 25 de mari baraje din tara.
Al patrulea cetateandeonoare vafi matematicianul Laszlo Zsido.Acesta s-a nascut in Brasov in 1946. Studiile le-a absolvit la Scoala maghiara, apoi la sectia maghiara a liceului nr. 5 „Unirea”. A urmat Facultatea de matematica si mecanica a Universitatii Bucuresti. In prezent, matematicianul este responsabilul unuia dintre cele mai importante noduri de retele informatice Europa, cel din Roma.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.