Targul International Gaudeamus

Targul International Gaudeamus

0 188

Targul International Gaudeamus – Carte de invatatura, aflat la editia a XVI-a, se desfasoara de miercuri pana duminica, in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo din Capitala. Evenimentul, in prezent un punct de reper al pietei de carte din Romania, a fost initiat si este organizat anual, din 1994, de Radio Romania.
Dintre numeroasele evenimente am selectat pentru prezentare cateva.
Ministrul Culturii a inmanat premiile „Alexandru Paleologu”, la Targul Gaudeamus
O prima selectie a lucrarilor inscrise in concurs a fost realizata de catre echipa Fundatiei Delta. Zece lucrari au fost selectate pentru a fi prezentate juriului format din Neagu Djuvara, Barbu Cioculescu, Theodor Paleologu, Mircea Cucu si Viorel Zaicu.
In urma deliberarilor, juriul a hotarat acordarea Bursei „Alexandru Paleologu” in valoare de 1.000 de euro lui Iulian Curuia, pentru eseul intitulat „Eu mizantropul si eu angajatul”. De asemenea, juriul a mai acordat mentiuni speciale urmatorilor participanti: Adrian Grama, Ion Mischevca, Oana Turmei si Ionela-Gabriela Badica.
Si la concurtul „Ars Amandi”, o prima selectie a lucrarilor inscrise in concurs a fost realizata de catre echipa fundatiei. Dintre lucrarile care au indeplinit conditiile de participare, treisprezece texte au fost selectate si distribuite membrilor juriului – Costica Bradatan, Gabriela Dragnea Horvath, Liviu Antonesei, Adrian Nita, Mona Mamulea si Dorin-Liviu Bitfoi – spre a fi evaluate.
In urma deliberarilor, juriul a decis acordarea Bursei „Ars Amandi”, in valoare de 1.000 de euro, Medeei Iancu, pentru lucrarea „Cel mai simplu text”.
Au primit mentiuni din partea juriului Flavia Jurca, Ionela Gabriela Badica, Alexandru Victor Vlad si Adrian Grigore.

Tema concursului de eseuri „Alexandru Paleologu” de anul acesta a fost „Problema mea”.

Andreea Marin Banica: “Pretuieste viata “
Andreea Marin Banica a lansat, sambata, volumul „Pretuieste viata”, in prezenta a cateva sute de persoane, la Targul International de Carte Gaudeamus, ce se desfasoara intre 25 si 29 noiembrie la Pavilionul Central Romexpo, din Capitala.
„Pretuieste viata”, primul album din seria „Albumele Andreei”, editat de Tritonic, include o colectie de texte semnat de Andreea Marin dar si de nume importante din nutritie, moda, comunicare si psihologie, precum Andreea Raicu si Cristian Andrei.
Vedeta TV a descris cartea coordonata de ea ca fiind „un dar de intelepciune si experienta”. „Cartea nu isi propune sa dea lectii de viata, e un dar de suflet pentru voi”, a adaugat aceasta, subliniind ca, in album sunt incluse si interviuri cu femei remarcabile, care sunt o sursa de inspiratie.
Albumul este disponibil impreuna cu DVD-ul „Kilimanjaro 2001”. Andreea Marin Banica a spus ca volumul nu este o demonstratie de a incerca sa fie scriitoare desi, „cu umor si ironie” unele povesti ating, uneori, momente importante din viata sa.
Profitul obtinut din vanzarea cartii va fi donat in exclusivitate mamelor bolnave de cancer din Romania.
Dintre cei care au vorbit la lansarea volumului au facut parte Mircea Radu si Cristian Andrei.

Eugenia Voda: Profesionistii”
Cunoscuta realizatoare de televiziune Eugenia Voda a pledat, sambata, la lansarea de catre Humanitas Multimedia a audiobook-ului cu ‘Profesionistii’, pentru promovarea profesionalismului in Romania contemporana.
”In meseria noastra, batalia se da nu intre bine si rau, ci intre profesionalism si neprofesionalism, pentru ca, adesea, atunci cand caracterul te lasa trebuie sa actioneze profesionistul din tine”, a spus Eugenia Voda, la Targul de Carte Gaudeamus.
Filosoful Gabriel Liiceanu, presedinte al Grupului Humanitas, a apreciat ca realizatoarea “a reusit sa faca portrete pentru viitor”, aducand la emisiune “oameni care, intr-o lume neserioasa, au dat masura seriozitatii lor”.
Audiobook-ul de la Humanitas Multimedia cuprinde o serie de zece emisiuni realizate de Eugenia Voda, in cadrul emisiunii ‘Profesionistii’, avandu-i ca invitati pe: Horia Bernea, Lucian Boia, Neagu Djuvara, Stefan Augustin Doinas, Gabriel Liiceanu, Ileana Malancioiu, Nicolae Manolescu, Andrei Plesu, Alexandru Paleologu si Victor Rebengiuc.
Nu in ultimul rand, dincolo de valoarea de exceptie a intervievatilor, audiobook-ul beneficiaza de o forma grafica deosebita.

Mihaelei Radulescu: „Niste raspunsuri”
Cateva sute de persoane i-au cerut autografe, la lansarea celei mai recente carti
Fanii au asteptat vedeta aproximativ un sfert de ora, timp in care fiecare a incercat sa prinda un loc mai bun pentru a face poze cu telefonul. Dupa ce s-au uitat la ilustratiile semnate de Horatiu Malaele si s-au intrebat la ce foloseste bratara din material textil din carte, fanii s-au bucurat de venirea Mihaelei Radulescu si au inceput fie sa faca poze, fie sa se pregateasca pentru a-i lua acesteia autografe, cu volumul gata de semnatura.
Mihaela Radulescu si-a descris cartea ca pe „un manual de suflet”, precizand si ca aceasta „e usor de citit”. Cea de-a doua carte a Mihaelei Radulescu, „Niste raspunsuri”, a aparut la editura Polirom, in Hors Collection. Cartea „Niste raspunsuri” imbina texte de fictiune beletristica si texte personale, eseu si publicistica.
Volumul de debut al Mihaelei Radulescu – „Despre lucrurile simple” – a aparut tot la editura Polirom, in anul 2007. Cartea, prefatata de Alex. Leo Serban, contine articole publicate in revista Elle, dar si texte inedite in care vedeta abordeaza o gama larga de aspecte sociale, oferind sfaturi si pareri personale, pe baza propriei experiente de viata. Volumul „Despre lucrurile simple” s-a vandut in circa 50.000 de exemplare.
Mihaela Radulescu are o experienta de peste zece ani in televiziune. Ea s-a retras din televiziune la sfarsitul lunii mai, renuntand la emisiunea „Duminica in familie”, pe care o prezenta la Antena 1. Motivul invocat de Mihaela Radulescu a fost fiul sau, Ayan.
Viata Mihaelei Radulescu a fost in atentia presei in mai multe randuri in acest an, dupa divortul sau de omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

Nicolae Manolescu, sarbatorit la Targul Gaudeamus, vineri, la implinirea a 70 de ani
Nicolae Manolescu a fost sarbatorit, vineri, la Targul de Carte Gaudeamus (25 – 29 noiembrie, Complexul Romexpo), criticul literar implinind 70 de ani, ocazie cu care editura Paralela 45 i-a dedicat un pachet de patru volume.
Astfel, a fost prezentat un inedit volum de memorii semnat de Nicolae Manolescu – „Viaþa si carþi. Amintirile unui cititor de cursa lunga”, alaturi de alte trei titluri: „Manolescu – 70”, un volum realizat de Ion Bogdan Lefter si Calin Vlasie, „Nicolae Manolescu: de la cronica literara la Istoria critica… „, de Ion Bogdan Lefter, si „Criticul literar Nicolae Manolescu”, de Laszlo Alexandru.
„Ce ar mai fi putut Nicolae Manolescu sa ofere ca sa vina iarasi cu un eveniment? A implinit 70 de ani!. S-a nimerit chiar in mijlocul targului, vinerea asta”, a declarat Ion Bogdan Lefter in deschiderea aniversarii
Despre „Nicolae Manolescu – 70”, el a spus ca „este o carte cu si despre Nicolae Manolescu – nu e o carte doar in onoarea” acestuia.
„E o carte in care semneaza texte in jur de 50 de autori, de toate varstele, de la venerabili octogenari pana la studenþi. Este o carte care, in prima treime, are un lung-lung interviu pe care l-am facut cu domnul Manolescu si in care am incercat sa adun cat mai multe detalii biografice de la dumnealui”.
„Paralela 45 a facut acest eveniment aniversar nu doar urandu-i lui Nicolae Manolescu «La mulþi ani!», nu doar scoþand aceasta carte, «Nicolae Manolescu – 70», ci un intreg pachet de carþi. In pachet intra «Viaþa si carþi», o carte de memorialistica a lui Nicolae Manolescu (…), celelalte doua carþi sunt monografia lui Laszlo Alexandru, un cunoscut critic literar clujean, care si-a dat in urma cu 11 ani doctoratul despre Nicolae Manolescu, scriind o teza despre Manolescu – cronicar literar, iar acum Paralela 45 o repune in circulaþie. In fine, a patra carte este «Nicolae Manolescu – de la cronica literara la Istoria critica… », o semnez eu insumi”, a subliniat Lefter.
La randul sau, sarbatoritul zilei a primit amuzat momentul.
„E foarte ciudat ce se intampla – eu nu cred ca e vorba despre mine (…), sunt fraze binevoitoare ale unor oameni care se bucura ca eu am 70 de ani, iar ei sunt mai tineri”, a glumit Manolescu. „Am citit si eu o parte din articole – nu pe toate, am vazut abia ieri carþile. Ma simt bine la 55 de ani”, a continuat in aceeasi nota. „Daca ma enervaþi, vin si la 100, caþi are maica-mea peste cinci zile”.
Nicolae Manolescu, nascut Nicolae Apolzan, pe 27 noiembrie 1939, in Ramnicu Valcea, este membru corespondent al Academiei Romane, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar. De asemenea, el este presedintele USR si ambasador al Romaniei la UNESCO.
Este considerat a fi unul dintre cei mai importanþi critici literari contemporani. In iunie anul trecut, el a lansat la targul de carte Bookfest volumul „Istoria critica a literaturii romane”.

Sursa: Agerpres si Mediafax

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.