Sergiu Nicolaescu: Domn’ Dinica, asteapta-ne! Venim si noi!

Sergiu Nicolaescu:
Domn’ Dinica, asteapta-ne! Venim si noi!

0 227

Actorul Gheorghe Dinica a murit, marti, la Spitalul Floreasca din Capitala, in jurul orei 13,00, in urma unui stop cardiac, a declarat pentru AGERPRES dr. Bogdan Oprita, purtatorul de cuvant al unitatii sanitare.
El a precizat ca marele actor se afla sub ventilatie mecanica. Potrivit lui Oprita, in cursul serii de luni Gheorghe Dinica a fost supus unei operatii de colecist, afectiune care apare in cadrul starii septice.
Evolutia post-operatorie, cu toate eforturile medicilor, nu a fost insa favorabila, bolnavul necesitand si un simulator cardiac. Potrivit dr. Oprita, medicii au depus eforturi considerabile pentru a mentine functia cardiaca, apeland, de mai multe zile, la medicamente.

In cursul diminetii de marti, medicii anuntasera ca starea actorului era „extrem de grava”. Gheorghe Dinica a fost operat luni seara, avand diagnosticul de colecistita acuta fara pietre, soc septic, la care se adauga disfunctie multipla de organe cu insuficienta respiratorie acuta – suport ventilator (bronhopneumonie, pneumonie bazala stanga); insuficienta cardiocirculatorie – suport inotrop si vasopresor; fibrilatie atriala paroxistica; insuficienta renala cronica acutizata – anurie – hemodiafiltrare continua; disfunctie digestiva; disfunctie hepatica – sindrom de colestaza, potrivit buletinului medical.
„Postoperator, evolutia s-a mentinut extrem de grava, necesitand masuri de terapie intensiva in vederea corectarii parametrilor functiilor vitale. Prognosticul – rezervat pe termen scurt”, se preciza in buletinul medical difuzat marti dimineata.

Moartea lui Gheorghe Dinica, o veste cutremuratoare
Marin Moraru, cel care a fost coleg inca din facultate cu Gheorghe Dinica, a declarat ca vestea mortii marelui actor este cutremuratoare. „Mai mult de 50 de ani din viata mea i-am petrecut cu Dinica. A murit fratele meu de suflet si a luat cu el o parte din mine”, a marturisit Marin Moraru.
Sergiu Nicolaescu, care l-a distribuit pe ilustrul actor in mai multe filme ale sale, regreta decesul lui Gheorghe Dinica. „Am lucrat in multe filme, ne cunoastem de 40 de ani, am facut cariera impreuna. Oriunde il puneai, era de acord, orice ii spuneai – facea. Era unul dintre marii actori ai Romaniei, alaturi de Amza Pellea. (…) E o mare durere, dar ce pot sa-i spun acum este: Domn’ Dinica, asteapta-ne! Venim si noi!”, a declarat, vadit emotionat de tragica veste, Sergiu Nicolaescu.
Draga Olteanu Matei il considera pe maestrul Gheorghe Dinica drept unul dintre cei mai mari actori ai generatiei sale. „Gheorghe Dinica nu a murit, si nu o sa moara niciodata. El s-a nascut cu nemurirea. Cel mai mare actor al generatiilor din urma, si cel mai bun si gingas prieten, devotat, sensibil, uneori timid”, a marturisit actrita.
Mircea Albulescu, si el unul dintre marii actori ai scenei si filmului romanesc, considera ca un actor traieste pentru arta lui. „Un actor traieste pentru arta lui, nu pentru viata lui. El are o singura dorinta mare: sa moara pe scena. Ceea ce aproape i s-a intamplat si lui Dinica, pentru ca de pe platourile de filmare a plecat in spital”, a declarat Albulescu.
Alexandru Arsinel s-a declarat extrem de marcat de decesul colegului sau. „Gheorghe Dinica este actorul pe care l-am iubit cel mai mult… felul lui de a fi, talentul sau imens… Il stiam inca din studentie. Este un actor imens, iar moartea sa este o pierdere uriasa pe care noi nu putem sa o controlam. Suntem supusi, blestemati, sa ne urmam destinul pana in ultima clipa. Muncim si jucam pana murim. Actorii mor in picioare. Il regret enorm pe Dinica”, a declarat Arsinel.
Florina Cercel nu si-a gasit cuvintele pentru a-si exprima regretul la aflarea cutremuratoarei vesti a mortii celui care i-a fost coleg pe platourile de filmare la cea mai recenta productie cinematografica in care actorul a jucat, serialul TV „Aniela”. „Nu pot sa mai spun nimic. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa se intalneasca acolo sus, cu toti marii actori”, a spus, printre lacrimi, Florina Cercel.
Mircea Diaconu il considera pe Gheorghe Dinica, cel cu care a fost coleg pe platourile de filmare a peliculei „Filantropica”, drept unul dintre putinii sai profesori spirituali. „Dinica a fost maestrul meu. Am spus putinor oameni din viata mea ‘maestre’. El este unul dintre cei putini. Dinica este unul dintre parintii mei spirituali”, a declarat Mircea Diaconu.
Horatiu Malaele a declarat ca, pentru el, Gheorghe Dinica a fost un actor nepereche si un prieten drag. „A plecat pentru un timp, pentru ca noi, cei ramasi, sa putem sa-l vedem mai bine”, a declarat Horatiu Malaele.
Carmen Tanase, care a fost colega pe platoul de filmare la cel mai recent serial TV in care Gheorghe Dinica a jucat – „Aniela” -, a marturisit ca ii este greu sa vorbeasca despre artist la trecut. „Mi-e greu sa vorbesc despre acest mare actor ca si cand nu ar mai fi. Era un spirit atat de viu si plin de viata cum rar intalnesti. Sunt onorata ca am avut sansa sa lucrez cu dansul. Radeam impreuna, glumeam impreuna si asa vreau sa-l tin minte. Ma doare ca nu mai e si ca in urma lui nu mai vine nimic”, a declarat Carmen Tanase.

Regrete fata de disparitia marelui actor si din partea lumii literare
Scriitorul si omul de teatru Dinu Sararu si-a exprimat, marti, imensul regret la aflarea vestii decesului marelui actor Gheorghe Dinica. „Gheorghe Dinica – alaturi de regretatul Stefan Iordache, de Moraru, si de Beligan, care are azi 92 de ani – ramane pentru mine unul dintre cei mai mari actori ai teatrului si filmului romanesc. El era chiar Actorul”, a spus Dinu Sararu, mentionand ca in fata celui disparut avea intotdeauna acest sentiment.
Dinu Sararu a mentionat ca isi aduce aminte „cutremurat” de zecile de nopti petrecute in culise sau pe scena, la repetitii, alaturi de Gheorghe Dinica, atunci cand, in postura de director al Teatrului National Bucuresti, a avut sansa sa puna in scena „Take, Ianke si Cadar” in care Dinica a excelat. De asemenea, scriitorul a amintit si despre faptul ca Gheorghe Dinica a jucat in filmul „Ticalosii”, ecranizarea unuia dintre romanele sale.
„Cu trecerea in nefiinta a lui Gheorghe Dinica se incheie o mare pagina a Teatrului National, cu artisti nascuti, iar nu facuti!”, a mai spus Dinu Sararu.
Marele scriitor Fanus Neagu si-a exprimat, marti, stupoarea la aflarea vestii disparitiei maestrului Gheorghe Dinica, declarand ca actorul ii va fi drag pentru totdeauna. „Era, poate, cea mai frumoasa stea din constelatiei Prieteniei. Imi va fi drag in eternitate”, a spus, vizibil emotionat, Fanus Neagu.

Date biografice – cariera
Remarcabilul actor de teatru si film Gheorghe Dinica s-a nascut la Bucuresti, la 1 ianuarie 1934, si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” (1961). A interpretat, pe marile scene bucurestene, roluri memorabile, dand viata cu acelasi talent, dublat de o voce inconfundabila, personajelor de drama sau de comedie. A avut roluri de prim-plan in filme realizate de mari regizori romani. A jucat, de asemenea, in telenovele romanesti.

Gheorghe Dinica a cochetat si cu muzica: in 2002 a scos impreuna cu regretatul Stefan Iordache un album intitulat „Cantece de petrecere”.

A primit Premiul Uniunii Cineastilor (UCIN) in 1992 pentru „Casa din vis” si 1993 pentru „Patul conjugal”, Premiul special UCIN pentru rolul „Print” din „Filantropica” (2002). In 2003, a fost nominalizat la sectiunea „Opera Omnia” – artele spectacolului a Premiilor Prometheus, pentru intreaga activitate. Arta sa a mai fost rasplatita cu Diploma de interpretare acordata de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania pentru „Orient Express” (2004), Premiul pentru intreaga activitate la Festivalul T.I.F. (2006).

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (2008). La 1 decembrie 2008, de Ziua Nationala a Romaniei, Gheorghe Dinica a fost decorat, alaturi de alte mari personalitati din lumea artistica si academica, cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Mare Cruce.
Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.