Inghetarea salariului minim la 600 de lei

Inghetarea salariului minim la 600 de lei

0 199

Negocierile Sindicate – Patronate – Guvern s-au orpit. Guvernul, unul din parteneri, cel mai adesea de monolog si mai arar de dialog, este absent pentru o perioada, a fost demis.
Patronatele au cerut inghetarea salariului minim la 600 lei in primul semestru din 2010, urmand sa creasca la 705 lei din a doua jumatate a anului, in functie de evolutia economiei a declarat luni, la Ministerul Muncii, secretarul general al confederatiei patronale CONPIROM, Dan Matei Agathon.
”Am cerut inghetarea salariilor in prima parte a anului viitor, in conditiile in care si Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste abia din semestrul II 2010”, a spus Agathon.
Saptamana trecuta, la negocieri, sindicatele afirmau sunt dispuse sa accepte majorarea salariului minim garantat in plata pentru 2010 la 705 lei, fata de 740 lei cat solicitau anterior, in timp ce patronatele acceptau acest nivel, dar cu unele conditii.
Presedintele confederatiei patronale UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, a declarat la acel moment ca patronatele pot accepta majorarea salariului minim la 705 lei sau chiar mai mult, dar cu conditia sa se renunte la aplicarea coeficientilor din grila contractului colectiv de munca la nivel national, care ar duce la majorarea corespunzatoare a salariilor si la cresterea fondului de salarii cu 17,7 la suta, nivel inacceptabil pentru situatia actuala a economiei romanesti.
De asemenea, patronatele au solicitat ministrului interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, neimpozitarea diferentelor cu care vor fi majorate salariile mici, intre salariul minim si pana la 1.000 lei.
Pentru aceasta diferenta vor fi platite numai contributiile de asigurari, dar nu si impozitul pe venit, numai pentru primele sase luni din 2010.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.