NASA: operatiune aeriana de observare a gheturilor antarctice

NASA: operatiune aeriana de observare a gheturilor antarctice

0 186

O serie de zboruri pentru cercetare stiintifica sunt organizate de NASA deasupra Antarcticii, incepand din 15 octombrie, pentru a studia schimbarile la nivelul ghetarilor si al banchizei glaciare sub efectul incalzirii globale, au anuntat reprezentantii agentiei americane.
Aceste zboruri fac parte din „Operation Ice Bridge”, o campanie ce se va intinde pe durata a sase ani, fiind cea mai mare operatiune aeriana de monitorizare a gheturilor polare ale planetei.
Echipa cercetatorilor lucreaza la bordul unui avion DC-8, un vehicul comercial transformat in laborator zburator, echipat cu numeroase instrumente stiintifice, precum lasere pentru cartografiere si radare capabile sa masoare grosimea gheturilor.
Datele colectate ii vor ajuta pe cercetatori sa prezica cu o mai mare acuratete felul in care schimbarile in curs in imensa masa de gheata a Antarcticii vor provoca cresterea nivelului apelor oceanice la nivel global.
„O schimbare notabila se produce pe Terra, cu certitudine una dintre cele mai mari perioade de incalzire a climei terestre de la sfarsitul perioadei glaciare pana in prezent”, a declarat Tom Wagner, directorul programelor pentru criosfera – invelis al suprafetei terestre situat in zona de interferenta a atmosferei, hidrosferei si litosferei, caracterizat prin prezenta ghetii.
Datele culese vor acoperi, partial, lipsa informatiilor cu care NASA se va confrunta in perioada imediat urmatoare, dupa ce satelitul ICESat (Ice, Cloud and Land Elevation Satellite), aflat pe orbita din 2003, isi va incheia misiunea, lansarea succesorului lui, ICESat-II, fiind prevazuta abia pentru anul 2014.
Deoarece monitorizarile aeriene nu permit aceeasi acoperire a suprafetei totale, la scara continentala, precum cele realizate de un satelit, NASA a selectat cateva tinte specifice, care sunt cele mai expuse in fata unor modificari din cauza incalzirii globale.
Masurarea suprafetei si a densitatii banchizei va fi realizata in Marea Amundsen, unde, potrivit masuratorilor actuale, grosimea ghetii este in scadere, spun specialistii.
Pentru studierea evolutiei ghetarilor si blocurilor de gheata flotante, avionul DC-8 va survola Peninsula antarctica si vestul Antarcticii, inclusiv ghetarul Pine Island, o zona despre care cercetatorii cred ca ar putea suferi schimbari rapide din cauza incalzirii climei.
Zborurile deasupra Antarcticii vor urma unei prime campanii de observare aeriana, ce va avea loc in acest an, deasupra Groenlandei si Oceanului Atlantic.
Operation Ice Bridge prevede misiuni anuale de cercetare in regiunile cheie ale celor doi poli.
Aceasta misiune, la care participa 50 de oameni de stiinta si personal auxiliar, prevede 17 zboruri, avioanele urmand sa decoleze din Punta Arenas, Chile.
Urmatoarea campanie aeriana de studiere a Antarcticii va fi avea loc in primavara lui 2010.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.