Bataie pe locurile din caminele studentesti

Bataie pe locurile din caminele studentesti

0 192

Mai sunt mai putin de doua zile pana la deschiderea oficiala a noului an universitar si sute de studenti de la universitatile de stat din tara noastra s-au trezit cazati sub cerul liber.
Goana pentru un loc de cazare in camin continua fara sorti de izbanda pentru mare parte dintre studenti.
In Capitala, numai la Universitatea Politehnica vor ramane pe dinafara 10.000 de „boboci”.
Lacomia universitatilor de stat – care si-au triplat, contra cost, oferta de locuri la licenta – i-a adus in pragul disperarii pe studentii anului intai.
Ei sunt dispusi acum sa dea 650 de euro spaga pentru locul mult visat intr-unul din caminele bucurestene.
„DNA-ul studentesc”a prins in flagrant zece studenti care incercau sa-si vanda locul din camin contra sumei de 550 sau 650 de euro, a anuntat Ioan Poenaru, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania. Cei care vor sa intreprinda astfel de afaceri de sezon trebuie sa stie ca pot risca exmatricularea fara drept de reinscriere.
La Academia de Studii Economice vor ramane fara cazare 1500 de studenti, respectiv 35% din cereri. ASE are 5100 de locuri in 15 camine, cu taxa intre 80 si 110 lei/luna. Univer¬sitatea „Transilvania” din Brasov are 4400 de locuri in 16 camine, dar ar mai avea nevoie de cel putin 1000 de locuri pentru a satisface toate cererile.
Asa ca, una dintre solutiile pe care o pot adopta universitatile ar fi scumpirea locurilor de cazare.
Rapacitatea universitatilor de stat a atins cote inimaginabile, oferta lor din acest an cuprinzand 108.000 locuri cu taxa si 62.000 subventionate din buget, informeaza Gandul. Consti¬tutia Romaniei prevede expres ca invatamantul de stat este gratuit, insa autonomia univer¬sitara a devenit mai puternica decat legea fundamentala, sub privirile ingaduitoare ale premi¬erului Emil Boc si ale parlamntarilor care ocupa „cu cinste” si functia de profesori universitari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.