Germania: Romanii subiect de campanie electorala

Germania: Romanii subiect de campanie electorala

0 237

Jignirile ministrului Jürgen Rüttgers la adresa romanilor ascut lupta electorala in Germania si „dau apa la moara extremistilor”
„In Romania, n-au productia sub control. Spre deosebire de muncitorii din bazinul Ruhr, cei din Romania nu vin dimineata la sapte la primul schimb si raman pana cand e de lucru, sau fac chiar ore suplimentare. Ci vin si pleaca atunci cand vor si nu stiu ce fac, de aceea nu mai reusesc nici sa monteze handy-urile“, a spus ministrul crestin-democrat al landului Nordrhein-Westfalen, Jürgen Rüttgars, citat in presa germana de saptamana trecuta. Ministrul n-a iertat relocalizarea fabricii Nokia din Bochum, la Cluj.
Desi el si-a cerut public scuze pentru afirmatiile jignitoare la adresa disciplinei de lucru a romanilor, acestea continua sa starneasca proteste. Rüttgers (CDU) a facut aceste afirmatii in cadrul unor cuvantari de campanie electorala, care au avut loc la sfarsitul lunii august, la Münster si Duisburg. Despre investitorii chinezi, el a spus: „Daca nu vor nicicum sa investeasca in Duisburg, vor fi strangulati pana cand Duisburg-ul li se va parea frumos“.
In urma unor puternice reactii din partea politicienilor social-democrati (SPD) si verzi (Die Grünen), vineri 4 septembrie, Rüttgers si-a cerut scuze cu urmatoarele cuvinte: „N-am vrut sa jignesc pe nimeni, daca asta totusi s-a intamplat, imi pare rau“. El a precizat ca afirmatiile sale au fost facute in fata muncitorilor din Nordrhein-Westfalia, ale caror performante sunt de renume mondial si care, din cauza unor decizii false ale conducerii concernului Nokia, si-au pierdut locul de munca.
Frank Walter Steinmeier, candidatul SPD la postul de cancelar al Germaniei, la alegerile din 27 septembrie, a spus sambata, in cadrul campaniei electorale din Duisburg: „Este o rusine, ca un ministru german ii jigneste pe romani si isi bate joc de chinezi“. Aceste afirmatii „dau apa la moara extremistilor“ si „pagubesc politica externa a tarii“, a spus actualul vicecancelar si ministru de externe al Germaniei, Steinmeier.
Seful fractiunii socialiste din Parlament, Gregor Gysi (Die Linke) a caracterizat afirmatiile lui Rüttgers ca „periculoase si penibile“, „o campanie electorala cu parole nationaliste, de nivelul mesei de birt“. Reprezentanta partidului Verzilor, Renate Künast, a spus, citata de Hamburger Abendblatt: „Ce spune Rüttgers, e curat rasism“.
Künast mentioneaza ca vicepresedintele CDU nu s-ar afla la prima abatere de acest fel: „Copii, in loc de indieni (Kinder statt Inder)“ ar fi fost o alta parola a lui Rüttgers.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.