Riposta antimaghiara la Sfantu Gheorghe

Riposta antimaghiara la Sfantu Gheorghe

0 190

Dupa ce s-a constatat, ieri dimineata, ca a fost spart cabinetul presedintelui UDMR, Marko Bela, iata ca si primarul din Sfantu Gheorghe a semnalat un alt incident petrecut in acest sfarsit de saptamana, cu adresa antimaghiara si, probabil, ca riposta la declaratiile de la Odorheiul Secuiesc..
Astfel, ieri dimineata s-a putut constata ca denumirea in limba maghiara a municipiului Sfantu Gheorghe a fost acoperita cu vopsea, pe doua indicatoare bilingve aflate la intrarea in oras.
„Este o provocare primitiva, un raspuns foarte gresit la cele doua manifestari organizate la Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc“, a declarat primarul Antal Arpad.
In opinia sa, un astfel de gest ar putea dauna relatiilor romano-maghiare. Incidentele nationaliste vin in urma adunarilor aleºilor locali maghiari si secui, desfasurate vineri si sambata si in cadrul carora s-a vorbit despre niste pretentii si hotarari aiurea si pline de venin la adresa romanilor si a statului national si unitar numit Romania. Degeaba cauta capii maghiarimii iredentiste si sovine motivatii ale gesturilor si tintei hotararilor adoptate la cele dou intruniri, veninul i-a infectat pe unii romani, care, in lipsa reactiei autoritatilor, s-au pus ei pe treaba ca sa arate a cui este tara in care minoritatea se supune majoritatii, la fel cum se intampla in SUA, Franta, Marea Britanie, Germania etc.
Este drept, gestul este cam naiv si primitiv. Si asta nu pentru ca ar strica relatiile dintre romani si maghiari, care si asa sunt pe butuci, ci pentru ca, asa cum am mai spus, este un gest de copil suparat care manjeste peretii camerei in care tocmai trebuie sa pice musafiri.
Dar acest gest, coroborat cu spargerea sediului UDMR din Bucuresti si cu ce va mai urma, sunt atentionari, nu numai adresate conducerii udemeriste, ci si conducerii tarii, care neglijeaza tocmai asemenea probleme arzatoare.
Nu este de dorit, dar asemenea gesturi, sub aceeasi forma sau sub altele, sunt sigur, se vor repeta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.