Ce fel de zahar sa mancam?

Ce fel de zahar sa mancam?

0 230

Iar dilema este: zahar alb sau zahar brun?
Viata agitata si ritmul alert nu ne permit mereu sa respectam ore fixe de masaș si nici un regim alimentar sanatos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinta a alimentatiei nesanatoase si a unui stil de viata dezordonat. Iata cateva sfaturi practice pentru un stil de viata mai sanatos.
„Consumul de zahar in cantitate crescuta este daunator organismului, indiferent de tipul de zahar. Acesta favorizeaza aparitia obezitatii si produce modificari la nivelul profilului lipidic. Zaharul poate suprima imunitatea, accentueaza hiperactivitatea la copii si favorizeaza aparitia depresiei. De asemenea, favorizeaza tulburarile de concentrare la scolari. Poate sa creasca nivelul trigliceridelor, sa scada nivelul colesterolului bun, creste nivelul colesterolului rau si creste riscul de dezvoltare a afeciunilor cardio-vasculare”, a explica medicul nutritionist Oana Braga.

La nivelul tubului digestiv, consumul de zahar interfereaza cu absorbtia calciului si a magneziului.
„Favorizeaza aparitia cariilor dentare. Produce hiperaciditate gastrica si scade sensibilitatea la insulina. In plus, favorizeaz fermentatia bacteriilor din colon”, a adaugat specialistul..
Diferentele majore dintre zaharul alb si zaharul brun este prezenta melasei. Aceasta este un produs obtinut din procesarea trestiei de zahar si a sfeclei de zahar in vederea obtinerii zaharului.
„Cu cat este mai rafinat zaharul, cu atat cantitatea de melasa este mai redusa. Zaharul brun este mai putin rafinat, in timp ce zaharul alb este extrarafinat. Melasa contine cantitati importante de vitamine si minerale, printre care cantitati foarte mari de calciu, magneziu, potasiu si fier”, a completat dr.Oana Braga.
Studiile au demonstrat ca o lingura de melasa asigura 20% din necesarul zilnic al nutrientilor enumerati mai sus.
„Melasa lipseste din zaharul alb datorita procesului de rafinare, in timp ce in zaharul brun se regaseste in cantitati de 3,5% (vorbim de zahar brun light) si 6,5% (zahar brun dark)”, a explicat Oana Braga.

Cel mai frecvent zahar brun care se gaseste in comert este obtinut din zahar alb rafinat la care se adauga melasa. Insa cantitatea de melasa regasita in acest tip de zahar apare intr-o cantitate insuficienta pentru a asigura aportul de vitamine si minerale.

„O alta diferenta intre cele doua tipuri de zahar consta in numarul de calorii. Mai exact, 100 de grame de zahar brun contine 370 de calorii, in vreme ce 100 de grame de zahar alb are 390 de calorii”, a conchis medicul nutrtionist.
Nu ramane decat sa alegeti dumneavoastra tipul de zahar pe care sa il consumati.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.