Ciocolata, infarctul si riscul de deces

Ciocolata, infarctul si riscul de deces

0 219

Persoanele care, dupa ce au suferit un infarct, consuma ciocolata de cel putin doua ori pe saptamana prezinta de trei ori mai putine riscuri de a deceda din cauza unei maladii cardiovasculare, comparativ cu cei care nu consuma deloc acest desert, potrivit unui studiu suedez preluat de AFP.
Consumul de ciocolata este „puternic asociat cu reducerea mortalitatii cardiace in randul persoanelor – non-diabetice – care au supravietuit unui infarct”, subliniaza autorii acestui studiu, ce va fi publicat in numarul din septembrie al Journal of Internal Medicine.
Cel mai adesea, din cauza nivelului de grasimi si zahar, ciocolata nu este recomandata persoanelor care sufera de diabet.
La studiu, coordonat de profesorul Imre Janszky si colegii sai de la Institutul Karolinska (Stockholm), au participat 1.169 de persoane non-diabetice, cu varste cuprinse intre 45 si 70 de ani, care suferisera un infarct la inceputul anilor 1990.
Participantii au fost monitorizati pe parcursul celor opt ani care au urmat spitalizarii.
Inainte de a parasi spitalul, ei au oferit informatii in legatura cu consumul de ciocolata (neagra sau cu lapte) – zilnic, saptamanal, lunar – din cele 12 luni care au precedat infarctul. De asemenea, au fost luati in calcul si factori precum consumul de alcool, obezitatea, dependenta de tutun.
Cercetatorii au evidentiat deja, de multa vreme, virtutile boabelor de cacao asupra tensiunii arteriale si a fluiditatii sangelui.
Antioxidantii continuti de boabele de cacao, care se gasesc din plin in ciocolata neagra, sunt „responsabili” de reglarea tensiunii arteriale si a fluiditatii sangelui. Insa este foarte importanta concentratia de cacao din ciocolata, la unele abia ajungand la 10 – 15%.
Alte studii au demonstrat ca ciocolata poate reduce mortalitatea la varsta a treia.
Noul studiu, subliniaza autorii lui, este primul care demonstreaza reducerea riscului de deces provocat de maladii cardiace, dupa un prim infarct.
Totusi, medicii, care se confrunta frecvent cu excesul de greutate al pacientilor, trebuie sa ramana „prudenti”. Profesorul Kenneth Mukamal, din Boston (SUA), coautor al studiului, recomanda ciocolata, dar „in cantitati mici”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.