Radioterapia craniana afecteaza functiile mintale

Radioterapia craniana afecteaza functiile mintale

0 231

Radioterapia folosita pentru tratarea tumorilor cerebrale risca sa produca un declin al functiilor mintale chiar si la multi ani dupa incetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii olandezi, publicat in revista The Lancet Neurology, relateaza bbc.co.uk.
Acest studiu a fost realizat pe un esantion de 65 de pacienti si a relevat faptul ca, la 12 ani dupa efectuarea tratamentului, persoanele care au facut radioterapie cerebralase confruntau cu un risc mai mare de aparitie a problemelor de memorie si de atentie.
Autorii acestui studiu considera ca medicii ar trebui sa renunte la folosirea radioterapieiin acele cazuri in care acest lucru este posibil.
Pacientii inclusi in acest studiu au suferit de un anumit tip de tumoare cerebrala, intitulat „gliom cu grad scazut de malignitate”, unul dintre cele mai comune tipuri de tumori cerebrale.
In aceste cazuri, radioterapia este recomandata, in mod curent, pacientilor, dupa ce au suferit o interventie chirurgicala de indepartare a tumorii.
In comunitatea stiintifica exista o adevarata controversa, referitoare la folosirea imediata a radioterapiei dupa interventia chirurgicala, sau folosirea ei doar in cazul in care cancerul revine.
Se stie deja ca tratamentul prin iradierea creierului cauzeaza anumite leziuni ale tesutului sanatos, iar autorii acestui studiu sunt de parere ca acestea ar putea conduce la un declin al functiilor mintale.
Un studiu precedent, efectuat asupra acelorasi pacienti, realizat la sase ani dupa tratament, nu a descoperit nicio diferenta in privinta parametrilor care vizeaza memoria, atentia si viteza de procesare a informatiilor de catre acesti pacienti.
Insa acest studiu recent, efectuat la peste un deceniu dupa tratamentul original, a descoperit variatii semnificative ale rezultatelor mai multor teste mintale intre pacientii care au facut radioterapie craniana si cei care nu au urmat acest tratament.
In total, 53% dintre pacientii care au facut radioterapie au prezentat un declin al functiilor mintale, comparativ cu 27% dintre pacientii care au facut doar operatia de extragere a tumorii cerebrale.
Cele mai mari diferente s-au inregistrat la testele care masurau capacitatea de atentie.
Cunoscand ca rata medie de supravietuire este de zece ani pentru pacientii suferind de acest tip de tumori, cercetatorii considera ca pacientii care fac radioterapie sunt expusi unui risc considerabil de a se imbolnavi de diverse afectiuni mintale, la multi ani dupa efectuarea radioterapiei.
Una dintre optiunile actuale ar fi ca medicii sa amane radioterapia pentru pacientii suferind de acest tip de tumori, pastrand-o doar pentru cazurile in care tumorile apar din nou.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.