Prima casa faraonica si tractorul piramidal

Prima casa faraonica si tractorul piramidal

0 208

Fondul de Garantare care administreaza programul Prima Casa, lansat de Guvernul Boc in urma cu mai bine de doua luni, primeste in jur de 80 de cereri pe zi. Cu toate acestea, foarte putine dosare ajung sa primeasca aprobarea: cele mai multe sunt prost facute ori sunt incomplete. Asa se face ca desi numarul cuplurilor sau al persoanelor individuale care doresc sa obtina o casa prin acest program este cu siguranta mult mai mare, la Brasov, de pilda, doar 18 dosare au primit acceptul administratorilor Fondului.
Intre timp, programul guvernamental lasa, totusi, oarece urme in piata imobiliara. A facut ca pretul apartamentelor, prabusit pana aproape de valorile reale de criza economica, sa inceapa sa creasca usor din nou. Tot la Brasov, de pilda, Prima Casa, daca n-a reusit sa vanda prea multe spatii, a izbutit sa adauge 10 procente la pretul locuintelor. Un semn de revigorare care nu face decat sa puna in evidenta starea maladiva a pietei imobiliare, bolnava de mult de umflarea deliranta a pretului apartamentelor.
In vreme ce sute de tineri cu dosarul trimis la Bucuresti asteapta cu infrigurare aprobarea creditului iar alte sute de mii nici nu indraznesc macar sa viseze ca vor avea vreodata o locuinta a lor, luxul se vinde bine la Brasov chiar si la vremuri de criza. Pentru apartamentele exorbitante din complexul Belvedere, pe drumul Poienii, s-au gasit cumparatori chiar si la preturi care se apropie lejer de un milion de euro.
Daca Prima Casa nu duduie la Brasov, sub Tampa s-a gasit insa cine sa faca zgomotul asta. Anume Primul Tractor, program pe care Traian Basescu l-a lansat de la volanul utilajului UTB, vopsit in rosu strident, pe care s-a cocotat cu ocazia vizitei de pe platforma Roman SA. Ghinionul face ca batranul Universal 650, reeditat de Roman in varianta Crystal, sa nu fie omologat pentru standardele romanesti, upgradate cu pretentii europene. Este – cred – si primul caz in care un produs romanesc livrat la export (Egipt, in cazul de fata) sa nu poata satisface cerintele pietei interne. Asta inseamna sa te respecti. „Bon pour l’Orient” – cum scria pe diplomele sorboneze eliberate pentru absolventii din coloniile franceze – nu inseamna ca este destul de bun si pentru noi.
Tractoristii nostri sunt mai buni decat ai lor. Mioriticii n-au nici un motiv sa sufere de vreun complex in fata orientalilor. Nici macar cu Piramidele nu ne pot lua egiptenii fata. Jocurile noastre piramidale au facut incasari care bat lejer prapaditele lor taxe de vizitare puse pe mormintele faraonilor. E drept ca de-ale noastre s-a ales demult praful si pulberea, pe cand ale lor se tin bine de ceva milenii, chiar asa inconjurate de nisip.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.