Natura dezlantuita

Natura dezlantuita

0 226

Si ieri, furtuni violente s-au abatut peste toata tara, producand intreruperi de circulatie, dar si pagube materiale printre bunurile oamenilor. Din fericire, inca nu s-au semnalat victime omenesti, nu pana la inchiderea editiei, dar Doamne fereste.
Furtuni puternice s-au abatut astazi peste cele mai multe zone din tara. Nu peste tot deodata, insa treptat, asa ca putine tinuturi au fost ferite de vijelii, descarcari electrice, caderi de grindina la revarsarile de precipitatii.
Nici Capitala n-a fost ocolita de norii negri de ploaie. In unele cartiere a plouat abundent, iar furtuna a doborat copaci si a smuls acoperisuri. Aceasta stire a fost transmisa, cu lux de amanunte, pe mai toate posturile tv sau radio cu receptie in toata tara, de parca aceasta capitala ar fi buricul pamantului. Sa ne gandim mai bine la pagubele pricinuite in tara recoltelor care asteptau sa fie culese, dar care au fost distruse si astfel s-au diminuat resursele de hrana. Din cate mi-aduc aminte nu am mancat niciodata ciorba de acoperis bucurestean sau tocana de copac doborat de vant prin Capitala.
Descatusari ale naturii s-au semnalat in judetele Alba, Sibiu, la Targoviste si Calarasi. Ce sa mai insir toate locurile, va imaginati cum poate arata tara dupa asemenea dezlantuire, putine areale fiind ferite oarecum.
Nici la Brasov lucrurile nu au stat mai bine. Furtuna s-a dezlantuit dupa amiaza, venind, cum rar se intampla, dinspre sud. Arborii au fost temeinic scuturati, de pe acoperisurile cladirilor mai vechi au cazut tiglele, iar binecunoscutele locuri au fost transformate din nou in Venetii la scara redusa. In plus, asupra peisajului s-a abatut si grindina.
Cat despre caile rutiere, in multe locuri circulatia a fost mult ingreunata, ba chiar, in unele locuri – in Alba, pe valea Jiului, in Mures etc. – a fost vremelnic intrerupta.
La fel, circulatia pe caile ferate a avut de suferit restrictii de viteza.
Oare Natura s-a apucat sa sune in trompetele Ierihonului?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.