Cersetorii romi din Elvetia ar putea fi repatriati

Cersetorii romi din Elvetia ar putea fi repatriati

0 187

Avand in vedere ca, recent, elvetienii au votat pentru libera circulatie a romanilor si bulgarilor in Elvetia, din ce in ce mai multi cetateni romani manifesta interes pentru aceasta tara. Multi vor sa lucreze ori poate sa se stabileasca definitiv in Elvetia. In acest cotext, amasadorul Elvetiei la Bucuresti, Livio Hürzeler, a raspuns prin intermediul publicatiei www.euractiv.ro intrebarilor puse de cativa cetateni romani. Domnia sa a clarificat faptul ca libera circulatie intra in vigoare la 1 iunie a.c. Pentru turisti e in regula. Cei care vor dori sa lucreze in Elvetia vor trebui sa aiba un contract de munca si sa desfasoare o activitate economica. “Cersitul nu este activitate economica” a atras atentia Excelenta Sa, atentionand ca in baza acordurilor bilaterale cu Uniunea Europeana , cei care cersesc vor fi repatriati. Problema s-a pus intrucat nici Elvetia nu a scapat de cersetorii romi plecati din Romania, care au ajuns in aceasta tara in numar mare si au impanzit strazile Elvetiei, mai ales in zona franceza.
Odata cu libera circulatie a fost initiat si un program de colaborare intre cele doua tari, care urmeaza a fi aprobat de Parlament.
Programul inca trebuie aprobat de Parlament, lucru care se va intampla in acest an. Domeniile sunt sanatate publica, justitie si securitate, IMM-uri, mediu, probleme sociale (precum problema roma), cooperare stiintifica. Programul va incepe de indata ce Parlamentul aproba proiectul. Banii vor fi distribuiti pe perioade de 10 ani. E vorba de aproximativ 120 milioane de euro…”La nivel oficial, cooperarea in domeniul turismului este inclusa in programul mentionat mai devreme. Exista potential aici, dar acesta trebuie dezvoltat. Si traditia primirii turistilor trebuie implementata”, a declarat ambsadorul citat de euractiv.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.