SAVARINA CU FRUCTE

SAVARINA CU FRUCTE

0 232

Daca lucrati cu grija, cu placere, punand si suflet, aceasta savarina va va face sa uitati ca exista cofetarii, oricat de vestite ar fi ele. Iar apropiatii nu vor conteni sa va asalteze, chiar pana la saturatie.

PREPARARE: 250 grame faina, o optime litru lapte, 15 grame drojdie, 125 grame unt, 30 grame zahar, 3 oua, un praf de sare.
Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut si putina faina. Combinatia se cheama, din batrani, maia, cu accent pe al doilea a. Se lasa un sfert de ora.
Se topeste untul, se amesteca bine toate cantitatile de mai sus, inclusiv maiaua, si se bate pana apar basici in aluat.
Se unge forma de copt cu unt si se umple pe trei sferturi cu aluat. se lasa la crescut, intr-un loc cat mai cald, cu forma acoperita cu un servet, pana ce aceasta se umple, si se da circa 30 de minute la cuptor.
Intre timp se incalzesc jumatati de piersice proaspete sau din compot – la necaz se pot folosi si altfel de fructe – cele proaspete se tin putin la inabusit – precum si circa 100 grame gem de piersice.
Separat se amesteca o optime litru suc de fructe, doua linguri vin alb, cate o lingura de rachiu de cirese, sherry, maraschino si suc de lamaie, o jumatate de lingurita de rom si un plic de zahar vanilat.
Se scoate aluatul copt din forma, se pune intr-un castron incalzit, se toarna incet lichidul fierbinte, se unge cu gemul fierbinte, iar deasupra se aranjaza fructele fierbinti.

Cand serviti savarina, sa nu faceti portiile prea mari. Orice lucru placut nu trebuie sa te sature, ci doar sa-ti lase o amintire placuta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.