CARTOFUL – un medicament la indemana oricui

CARTOFUL – un medicament la indemana oricui

0 214

Apreciat pentru gustul si calitatile sale nutritive, cartoful si-a dovedit eficienta in afectiuni digestive si hepatice, demineralizari, dezechilibre ale nutritiei sau diabet.
Sucul de cartofi a fost recunoscut, de curand, de catre nutritionisti ca fiind cel mai bun remediu impotriva chinuitoarele dureri de cap, insotite, adesea, de insomnii.
Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, ii asigura pe suferinzii de migrene ca tratamentul cu suc de cartofi este o “doctorie” la indemana oricui. Trebuie ca bolnavul sa bea cate o jumatate de pahar de suc, de doua ori pe zi. La scurt timp, durerile scad in intensitate, apoi dispar.
Aceasta leguma aparent banala, daca este fiarta pe abur sau inabusit, dezintoxica organismul, datorita continutului sau bogat in potasiu. Contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat in reumatism si artroza. Slab hipnotic si calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele nervoase, cu crampe, insomnii, tuse pe baza nervoasa.
Este recomandat si diabeticilor, copt in cenusa, in asa fel incit sa nu i se piarda nici savoarea, nici calitatile nutritive.
Sunt mai greu de digerat cartofii prajiti, deoarece contin mai multe lipide. Cartofii fierti nu trebuie pastrati mai mult de 24 ore. Nu consumati portiunile verzi ale cartofului. Sunt toxice!

Cateva remedii naturiste
1. Pentru arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme ale pleoapelor: se rade o cantitate suficienta de cartofi cruzi si se aplica pe locul respectiv, in amestec cu o lingurita de miere sau ulei de masline, lasand sa actioneze cel putin doua ore; se fixeaza cu ajutorul unui bandaj.
Pe negi, se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza. Transpiratia abundenta a picioarelor se trateaza cu faina de cartofi pudrata pe piele, dupa spalarea picioarelor.
2. Chiar si frunzele cartofului au intrebuintare terapeutica. 15 g de frunze proaspete se fierb 5 minute in 750 ml de apa. Se strecoara. Ceaiul obtinut se indulceste cu miere. Se bea intre mese pentru calmarea tusei.
3. Contra parazitilor intestinali: se va manca seara, timp de 3 zile, exclusiv o salata de cartofi amestecati cu 60 g de ulei de nuca. La masa de seara, 100-200 g de branza de vaci si cativa cartofi la cuptor reprezinta un regim de sanatate mai bun decit orice medicament din lume.
4. Pentru ten gras: aplicati o data pe saptamina o masca pe baza de cartof ras amestecat cu zeama de lamiie si lasati sa actioneze 10 minute, dupa care clatiti cu ceai de galbenele sau apa minerala. Pentru ten uscat sau mixt: se face o masca din cartofi fierti si pasati amestecati cu galbenus crud si lapte fiert. Amestecul trebuie sa capete consistenta unei smintini si trebuie lasat sa actioneze 10 minute, apoi se clateste cu ceai de galbenele.
5. Pentru gospodine:
Ca sa curatam calcarul de pe un vas, fierbem indelung in el coji de cartofi.
Ca sa curatam geamurile si oglinzile, le frecam cu o felie de cartof.
Ca sa stergem urmele de degete de pe usi, le frecam cu o felie de cartof.
Apa de la fiertul cartofilor fara coaja curata perfect argintaria.
Pentru a inviora culorile unui covor: il aspiram bine; apoi radem doi cartofi, ii acoperim cu apa calda si-i lasam sa infuzeze doua ore. Ii strecuram si frecam covorul cu pasta obtinuta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.