Cluj – Napoca – TIFF 2009 LA FINAL

Cluj – Napoca – TIFF 2009 LA FINAL

0 273

Filmele „Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu (2009) si „Nord/ North” de Rune Denstad Langlo (Norvegia, 2009) au impartit Trofeul Transilvania, acordat, sambata seara, la Gala de inchidere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).
Trofeul, in valoare de 10.000 de euro, a fost inmanat de ministrul Culturii, Theodor Paleologu.
Prezent pe scena Teatrului National din Cluj, regizorul Corneliu Porumboiu a spus ca si-ar dori ca publicul de la TIFF sa fie in toate salile de cinematograf din Romania. „Am simtit la Cluj ca am publicul pe care as vrea sa il am in toate salile din Romania”, a spus Corneliu Porumboiu, in aplauzele celor circa 1.000 de persoane prezente la Gala TIFF, printre care si premierul Emil Boc.
Despre „Politist, adjectiv”, ministrul Theodor Paleologu a spus ca este un film „foarte bun pentru a preda o lectie morala despre Kant”.
Trofeul Transilvania a fost decernat filmului „Politist, adjectiv” dupa ce, anul acesta, la Cannes, productia a obtinut si premiul FIPRESCI si Premiul Juriului in cadrul sectiunii Un Certain Regard. „Politist, adjectiv” prezinta demersul politistului Cristi, care trebuie sa urmareasca un licean, Alex, banuit ca ar face trafic cu hasis.
Filmul, care ii are in distributie pe Dragos Bucur si Vlad Ivanov, a fost difuzat in premiera in Romania la TIFF, imediat dupa premiera de la Cannes, din cadrul sectiunii Un Certain Regard. Pelicula lui Porumboiu a fost laudata in presa internationala, dupa proiectia de la Cannes.
In ceea ce priveste filmul „Nord/ North”, distinctia a fost ridicata de Nikolaj Nikitin, selectionerul Festivalului International de Film de la Berlin, unde productia regizata de Rune Denstad Langlo a obtinut, in acest an, premiul FIPRESCI si distinctia Europa Cinemas Label.
Cu Anders Baasmo Christiansen si Marte Aunemo in rolurile principale, „Nord/ North” este primul film de fictiune al documentaristului Rune Denstad Langlo. Filmul este o comedie dramatica, filmat in plina iarna polara, despre depresivul si singuraticul Jomar, fost schior performant. Tot ce-si doreste Jomar este sa locuiasca din nou in spitalul psihiatric pe care l-a mai vizitat cu ocazia unei caderi nervoase. Afland de existenta unui copil dintr-o legatura anterioara, Jomar porneste intr-o ciudata calatorie-expeditie in nordul indepartat, prilej cu care eroul reuseste sa evadeze din depresie.
Premiile sectiunii competitie din cadrul TIFF au fost acordate de catre juriul format din actrita Assumpta Serna, expertul in management cultural Corina Suteu, producatorul Jim Stark, regizorul Szabolcs Hajdu si criticul de film Dan Fainaru.
Lista premiilor acordate in cadrul Galei de premiere a TIFF care a avut loc la Teatrul National din Cluj-Napoca:
Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro: „Nord/ North” de Rune Denstad Langlo (Norvegia, 2009) si „Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu (2009).
Premiul pentru regie, in valoare de 3.000 de euro: Barmak Akram pentru „Kabuli Kid” (Franta, Afganistan, 2008).
Premiul pentru imagine: Philip Ogaard – „North” (Norvegia, 2009).
Premiul pentru cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro: distributia filmului „Fata in casa/ La Nana’ (Chile/Mexic) de Sebastian Silva.
Premiul FIPRESCI: „Can go Through Skin” de Esther Rots (Olanda, 2009).
Premiul publicului: „Machan” de Uberto Pasolini.
Premiul de excelenta: Mircea Albulescu.
Premiul pentru intreaga cariera: Dan Pita.
Premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia europeana: Claudia Cardinale.
Premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia romana: Florin Piersic.
Premiul pentru scurtmetraj pentru sectiunea Umbre: „Dans Macabru” de Pedro Pires (Canada, 2008).
Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lungmetraj: „Cealalta Irina” de Andrei Gruzsinczki.
Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurtmetraj, oferit de MEDIAFAX: „Pentru el” de Stanca Radu.
Premiul de debut in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, in valoare de 1.000 de euro: Andrei Dascalescu pentru „Constantin si Elena”.
Mentiune speciala in cadrul Zilelor Filmului Romanesc: „Amintiri din Epoca de Aur” de Cristian Mungiu, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Ioana Uricaru, Constantin Popescu.
Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, in valoare de 3.000 de dolari, in cadrul Concursului National de Scenarii: Mimi Branescu, pentru filmul „Acasa la tata”
Premiul HBO pentru scenariu de scurtmeraj, in valoare de 1.500 de dolari, in cadrul Concursului National de Scenarii: Octav Gheorghe, pentru „Oase Manciu”.
Premiul HBO pentru scenariu de documentar, in valoare de 2.000 de dolari, in cadrul Concursului National de Scenarii: Adrian Voicu, pentru „Victoria intre 8 si 9”.
Premiul special Adevarul de Seara, editia de Cluj-Napoca: „Politist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu.
Premiul „Let’s Go Digital!” pentru cel mai bun film realizat in cadrul workshopului Let’s Go Digital!: „Stein Alaiv”, realizat de Adrian Florin Ardelean, Mihai Nanu si Sergiu Zorger.
Diploma de onoare in cadrul atelierului „Let’s Go Digital!: Elena Cosmanescu.
Premiul pentru contributia adusa la istoria cinemaului mondial: Menahem Golan.
La Gala de inchidere a Festivalului International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) au participat si nume foarte cunoscute din cinematografia romaneasca, precum actritele Anamaria Marinca si Maria Dinulescu, actorii Dorel Visan si Andi Vasluianu, producatorul Ada Solomon si criticul de film Alex Leo Serban.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.