Romanii si ineficienta in lupta anticoruptie

Romanii si ineficienta in lupta anticoruptie

0 251

Conform Barometrului Global al Coruptiei lansat de Transparency International (TI), romanii percep in continuare masurile luate in lupta anticoruptie ca ineficiente. Situatia se inscrie in trendul crescator pe care Romania l-a inregistrat si in anii anteriori: in 2008, 59% din populatie, cu 8 procente mai mult decat in Barometrul precedent, apreciaza ca eforturile anticoruptie ale guvernantilor sunt ineficiente.
Intr-o Uniune Europeana unde procentul mediu al cetatenilor care spun ca au dat mita este estimat la 5%, in Romania media este de 14%.
Perceptia negativa a romanilor asupra masurilor anticoruptie a crescut spectaculos: de la 39% din cetateni avand o parere proasta in 2006, s-a ajuns la 51% in 2007 si 59% in 2008.
Aparent in contradictie cu aceasta tendinda, experienta directa a coruptiei pare sa se fi diminuat in Romania anul trecut: de la 20% din romani recunoscand ca au dat mita in 2006, s-a ajuns la 33% in 2007, dar a scazut la 14% in 2008 (vezi foto). Potrivit lui Victor Alistar, directorul TI Romania, aceasta aparenta contradictie „arata o nemultumire privind modul cum functioneaza institutiile statului.”
Potrivit reprezentantilor TI, convingerea tot mai acuta cu privire la lipsa de eficienta a masurilor anticoruptie, asa cum sunt percepute de opinia publica romaneasca, este, din nefericire, consecinta fireasca a unei vadite lipse de rezultate in ceea ce priveste reformele anticoruptie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.