Un Stradivarius de vanzare la Husi

Un Stradivarius de vanzare la Husi

0 245

Suna ciudat ca o asemenea raritate sa se afle in posesia unui cetatean din Husi, stiut fiind ca in lume mai sunt doar cateva exemplare absolut originale ale unui asemenea instrument, iar furtul unui awsemenea exemplar nu a fost anuntat. Dar specialistii vor stabili daca instrumentul este original, este o copie de serie sau o copie la bucata.
Barbatul din Husi a fost retinut de politisti in timp ce incerca sa vanda acea vioara Stradivarius, din 1713.
Barbatul mai detinea 32 monede emise in perioada 1854 -1944 in Spania, o medalie comemorativa 1893 -1897 si un ceas de buzunar marca Lucerno. De asemenea, in timpul perchezitiilor la domiciliul acestuia au fost gasite alte 68 de monede din perioada 1854-1944.
Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Vaslui, bunurile vor fi supuse unei expertize care va stabili autenticitatea, vechimea si valoarea acestora.
Pe numele vasluianului a fost intocmit un dosar penal, deoarece, potrivit legii, vanzarea publica a bunurilor culturale mobile aflate in proprietate privata sau intermedierea vanzarii se efectueaza numai prin operatori economici autorizati.
Daca in privinta viorii as putea intelege legea, nu pot fi de acord cu monedele. Stim ca multi poseda monede vechi, chiar din secolul 19. Si daca m-am plictisit de ele sau am nevoie de bani, cui ma adresez, de pilda, in Brasov, ca sa le vand? Caci daca gasesc un amator, este normal sa-i dau obiectele.
Este drept, cam bate la ochi cantitatea banilor vechi aflata in posesia vasluianului, dar sa ne gandim cate vechituri de valoare nu se descopera prin podurile unor case cand acestea sunt demolate sau cand pe acolo se face o curatenie mai temeinica. Asta inseamna ca respectivul gasitor trebuie imediat luat in colimator de organele politienesti? Asta ar insemna sa vina sa ma inhate si pe mine, caci am cateva monede de pe vremea lui Carol I, ca domnitor si ca rege, cu singura deosebire ca moneda cu efigia sa ca rege prezinta o barba ceva mai mare decat cea prezentandu-l ca domnitor. Probabil omul uitase sa si-o mai tunda, coplesit de problemele tarii.
La modul serios insa intreb autoritatile, locale si centrale: cui ma adresez daca vreau sa le vand?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.