Masinile vechi de 10 ani intra in programul Rabla

Masinile vechi de 10 ani intra in programul Rabla

0 256

Incercand sa mai stearga din amaraciunea creata de introducerea noii taxe de poluare, alesii s-au gandit sa „dreaga busuiocul” hotarand ca incepand de anul viitor, autoturismele mai vechi de 10 ani sa poata sa intre in programul de innoire a parcului auto, denumit si „Rabla”. Pana in acest an in cadrul programului au fost casate doar masini de 12 ani vechime sau mai mult.
Programul va incepe la 1 ianuarie 2009, numarul total de locuri fiind de 60.000, fata de 40.000 in acest an. Prima de casare a fost majorata la 3.800 de lei pe unitate, comparativ cu 3.000 de lei in 2008. Astfel, potrivit ordonantei de Guvern privind reluarea programului, publicata in Monitorul Oficial, fondurile totale alocate pentru programul de innoire a parcului auto vor fi anul viitor de de 228 de milioane de lei. Conform actului normativ, anul viitor nu vor fi scoase din uz camioane prin programul „Rabla”, in pofida asteptarilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care a propus Ministerul Mediului si inlocuirea de autovehicule grele prin programul de innoire a parcului auto.
Presedintele APIA, Ernest Popovici, a afirmat ca introducerea autovehiculelor de mare tonaj in program ar fi utila, dar a precizat ca procedurile pentru casarea unui astfel de vehicul nu sunt la fel de simple precum in cazul autoturismelor, aratand ca, printre altele, valoarea unui camion vechi este mai mare decat cea a unui autoturism de aceeasi varsta. In acest an au fost scoase din uz 30.466 de masini din cele 40.000 plan.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.