Print si mai mult cersetor

Print si mai mult cersetor

0 293

Cu permisiunea sau fara permisiunea parvenitului ciolan domnesc, smecherul Radu Duda, histrionul care a convins-o pe Margareta, prima fiica a balbaitului – in fapte si in vorba – Mihai nr.Unu, mult mai in varsta ca el, zic de fiica, sa-l unga print mostenitor in schimbul catorva nopti de ultime placeri fizice sau comenzi babacale – nu cred ca mai are accese dorite prn instalatie – ii contrazic spusele de pe un post national. Oricum, tipul nu are o orientare politica precisa, de dreapta, centru sau stanga, nu urmareste reinstaurarea moharhiei, zice el calp, dar sperand conform tentatiilor socrului, dupa care isi considera ca marele castig al candidaturii sale este faptul ca exista. Aceasta este, in cateva cuvinte, descrierea care ar putea fi facuta principelui Radu Duda, candidat la presedintie.
„Gestul meu de a candida pune in afara scopurilor mele restaurarea monarhiei. Ar fi nedemn sa incerc o restaurare.”
(Minte ca noaptea in care te paraseste iubita, spunand ca se duce dupa tigari.)
Ar fi un exercitiu istoric de care familia regala nu s-ar mai spala patru-cinci generatii.
(Care generatii, cand Margareta nu mai are polen? Este drept, hodorogul a mai participat la fabricarea inca a patru iepsoare, dar drumul de la republica la monarhie nu poate trece peste mine, peste tine, peste toti care iubim independenta demnitatii,)
„Vad candidatura mea deja ca o victorie prin faptul ca exista”, a spus principele Radu, care a anuntat ca, potrivit unui sondaj, el este creditat cu 12% din sufragii, ceea ce se datoreaza „muncii depuse in ultimii opt ani”, dar si faptului ca „autoritatile publice nu mai performeaza asa cum ar trebui, fiindca sunt populate de interes si politicianism”
Dar mintea lui Duda de ce fel de viermisori este populata, ma rog?.
„Decizia de a candida fost indelung masurata de catre Rege, Principesa si de catre mine. Hotararea noastra de a face acest pas a fost pentru ca am fost convinsi ca acesta este cel mai bun fel de a servi idealurile pe care familia regala le-a servit in ultimii 150 de ani. Cred ca familia regala are valori care sunt foarte relevante pentru Romania, puternic legate de statul roman, dar aceasta nu inseamna ca valorile casei regale nu merita sa fie servite si sunt servite, nu insa prin gestul de a candida.”
Pai da, ar fi fost ciudat ca un ciolan regesc sa candideze la presedintia unei republici, cu toate ca Margaretei i-ar fi stat mai bine in calitate de candidat, chiar daca are petalele cam ofilite, dar i le dregeau cosmeticienii, punandu-i marele pavoaz. Ma mir insa cum de ex-regele – pentru mine va fi intotdeauna un „fost”, cu sau fara legendele abdicarii cu ajutorul unor pistolari comunisti – nu l-a pus in genunchi si sa-i traga vreo doua palose pe umar, ca sa innobileze duda.
Intrebat daca are o viziune de centru, stanga sau dreapta, principele a raspuns ca nu are o orientare politica si a explicat ca „o viziune economica pentru Romania, care sa fie si pusa in aplicare trebuie sa apartina Guvernului, a premierului si a ministrilor”, dar in viziunea sa „presedintele are acte de reprezentare a acestor pozitii in plan intern sau extern”.
Mare tantalau Raducu asta al nostru, sa nu aiba o viziune politica! Adica el pretinde ca este neutru, cand se stie, prin traditie, ca toate casele regale bat campii si ard gazul pe dreapta.
Comentand un fragment din piesa Razboiul Domnului, de Beaumarchais (ciudat, acesta nu a fost niciodata monarhist), in care a jucat, principele Radu a spus ca are incredere in discursul sau cu accente de Harvard si a anuntat ca au inceput sa intre banii in contul sau de campanie: „sunt sponsori mici, nu importanti, dar acesta este un exercitiu al rabdarii, al deminitatii si este valoros ca exista”.
Sponsori mici! Tata socru si retrocedarile sa traiasca! Cat despre rabdare, as da cativa din putinii ani pe care-i mai am de trait, numai sa-l vad pe parvenit rabdand cum o fac mii si mii si mii de romani adevarati, nu pe post de a cincea roata de la drosca.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.