O eroina a invatamantului: Ecaterina Andronoiu

O eroina a invatamantului: Ecaterina Andronoiu

0 409

Asaltul incompetentei asupra redutei invatamantului romanesc a inceput timid anul acesta. Mai precis, la teza unica de la limba romana, Nita Ghitescu si Ghita Nitescu au incercat o manevra de invaluire, ca sa-i induca in eroare pe bietii elevi de-a 8-a veniti sa-si dea examenul. Dar simpaticele personaje ale lui Caragiale nu erau decat avangarda trimisa in recunoastere de desteptii de inspectori care elaboreaza subiectele menite sa le complice viata elevilor si sa le compromita nota la lucrare. In spatele lui Caragiale – ceea ce este oarecum o inadvertenta, pentru ca de regula conu’ Iancu este cel zambeste mucalit din dosul oricarei situatii comic-grotesti de pe la noi – se asezau deja in formatie de lupta armatele generalilor Eremia Grigorescu si Alexandru Averescu. Sau ale lui Eremia Averescu si Alexandru Grigorescu. Armatele I si a II-a. Sau a II-a si I? Cine sa stie cu precizie? Inspectorii? Ei, as! Ce, parca ei sunt strategi militari?
In imbulzeala creata, ostile celor doi generali au dat buzna in tezele cu subiect unic de la istorie, semanand panica printre elevi. Noroc cu un inspector vigilent, care a bagat de seama in ultima clipa ca Marastiul se amestecase cu Marasestiul, de nu mai intelegea nimeni nimic.
Daca tot observa in extremis greselile, n-ar putea inspectorii astia sa insceneze descoperirea ceva mai devreme, inainte sa se napusteasca asupra bietilor copii, si-asa speriati de ideea de teza? Daca si-ar epuiza manevrele in poligonul ministerului si ar iesi si ei cu niste teze curatele?
Nu cred ca Androneasca e neaparat vinovata de gafele de care sunt raspunzatori unii din subordonatii ei. Mi se pare evident, insa, ca cohorta de greseli nu s-a abatut intamplator pe la cele doua teze. Este masura incompetentei crase din sistemul de invatamant, prea preocupat in perioada asta sa-si obtina majorarea salariilor ca sa mai functioneze la un nivel macar acceptabil.
E drept ca e greu sa pornesti la lupta cu ignoranta elevilor dupa ce l-ai pus pe Caragiale sa-ti toarne dulceata in sosoni si ai facut sa se ciocneasca armatele-ntre ele. Dupa cum merg lucrurile in minister, se coace subiectul unic inspirat din viata – si moartea – eroinei si martirei in transeele invatamantului Ecaterina Andronoiu.
Chiar, ati observat ce bine seamana cele doua onorabile dudui?

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.